SINGL SEDMICE: The National su snimili sugestivan Singl sedmice

“The System Only Dreams In Total Darkness” je izvrsna pjesma kojom perjanice indie rocka najavljuju novi album “Sleep Well Beast” koji će se pojaviti 8. septembra, u izdanju 4AD. Prekratki vokalni intro pomalo podsjeća na eteričnost (ženskih) vokala karakterističnu za kultnu nezavisnu etiketu pri kojoj su The National snimili dva poslednja albuma, oba ujednačenog kvaliteta ali ne na nivou indie klasika kakvi su “Alligator” i “Boxer”.

Album u najavi bi, ako je suditi po prvom singlu, trebalo da razdrma ako ne i razmrda fanove, možda čak iznenadi s niskom sitnih eksperimenata na tragu Metovog side projekta EL VY (koji kao da je bio uzbudljiviji od njihovih poslednjih albuma). Aronova gitara fascinira dok se “zvonka radost” akumulira i kulminira u funkcionalnoj poluminutnoj solaži, tematski pjesma nije baš odgonetljiva u potpunosti ali jasno je da je riječ o intimnom (među)odnosu koji ne ispunjava oboje, ili makar ne očekivanja jednog od dvoje… Beringer se prepušta sveprožimajućim, proživljenim emocijama u refrenu, kojima i inače osvaja, sve sa (samo)iscjeljujućom mizerabl-melankolijom kao konstantom svog vokalnog izraza.

Ovako valjda zvuči mainstream muzika današnjice, u produkciji braće Desner i jednog od najsugestivnijih muških vokala pop-rocka, ali “masa” radije klikće na svakojake You tube novotarije, nerijetko audio/video idiotarije, nego što s guštom preslušava pažljivo aranžiran instrumentalni dijalog i sve nijanse “The System Only Dreams In Total Darkness”.

Sistem jeste poodavno natruo, ali svetionika ne manjka u pomrčini, držimo se signala u noći i nastavljamo da plivamo, ako treba i uzvodno.

Stereoart

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.