Šta se krije iza inicijative Saveza za promjene za smjenu Vlade RS?

Savez za promjene u ponedjeljak će Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske uprkos činjenici da je opozicija daleko od 42 glasa, koliko im je potrebno da ovakav prijedlog dobije zeleno svjetlo u najvažnijoj zakonodavnoj instituciji.

To je potvrdio predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji je najavio da će ta stranka zajedno s PDP-om i NDP-om pokrenuti pitanje izglasavanja nepovjerenja Vladi, jer smatraju da je to „najgora Vlada u istoriji Republike Srpske.“

Obiman materijal o razlozima za smjenu je, kaže, već pripremljen, a navedeni su „svi promašaji i afere Vlade Republike Srpske“.

„Aktuelna Vlada Republike Srpske je najbolje rezultate ostvarila u kupovini narodnih poslanika i zato je u interesu svih građana Republike Srpske da ona bude smjenjena“, rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, smjenu Vlade Republike Srpske, koju je uporedio s „brodom koji tone“, traže uoči godišnjice protesta opozicije što bi trebao da bude svojevrstan pokazatelj nastavka borbe opozicije.

Branislav Borenović, predjsednik PDP-a se složio da je trenutna Vlada najlošija u istoriji Republike Srpske i nada se da će PDP pokrenuti proces koji će stati u kraj takvoj vladi.

„Stotine čistih činjenica i argumenata ukazuju na to da Vladu Rrepublike Srpske treba smijeniti jer nije dala nijedan odgovor na ključna pitanja i probleme s kojima se građani suočavaju mjesecima. To je inicijativa koja ide u pravcu da se stanje u Republici Srpskoj mijenja“, kazao je Borenović.

On kaže da je nevjerovatno da je za pet godina 10 puta uvećan dug zdravstvenih ustanova za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i da sada iznosi 216 miliona KM, te da je ukupan dug po glavi stanovnika u Republici Srpskoj 4.500 KM.

Borenović je i napomenuo da je PDP za saradnju sa svim političkim partijama koje su spremne da realno sagledaju trenutnu situaciju u Republici Srpskoj, a glavni cilj im je da privole DNS na svoju stranu.

„Nemamo problem da sarađujemo sa DNS-om i ostalim političkim strankama, pa čak i sa onim koje su spremne da se reformišu i promijene lidere koji su nas doveli do ovakvo lošeg stanja. PDP razgovara sa svim političkim partijama i ne isključujem da će u narednom periodu biti pregovora o saradnji sa nekim od njih“, rekao je Borenović.

Ipak, i sa DNS-ovim poslanicima opozicija nema dovoljan broj glasova u NSRS da izglasa nepovjerenje Vladi, te se postavlja pitanje zašto se Savez za promjene odlučio na jedan ovakav potez koji neće imati nikakav rezultat, osim iznošenja podataka koje već svi građani RS znaju.

Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci tvrdi da opozicija na ovaj način pokušava da prikrije svoj nerad, te da usput osvoji poneki jeftini poen za uranjenu kampanju za izbore.

„Budući da opozicija ne radi ništa konkretno, iako pričaju da nešto rade, ovakvi potezi su pokušaji konkretizacije rada, ali mislim da je uglavnom u svrhu prikupljanja poena pred rani start kampanje za izbore 2018. godine. Savez za promjene stagnira, uz izuzetak Dragana Čavića, vidjeli smo da ponovo gube poslanike, tako da im je potrebna „velika stvar“ ako žele vratiti povjerenje. Mišljenja sam da Vlada svakako ne radi svoj posao kako treba, ali ovakav SZP nema snage da iznese promjenu do kraja. Sumnjam da će ih DNS podržati, iako znamo da DNS-SNSD ne stoje najbolje sa dogovorom oko RŽR Ljubija“, rekao je Vukojević.

Profesor i politički analitičar Radomir Nešković navodi da Savez za promjene u nedostatku drugih i kvalitetnijih ideja poseže za ovakvim, kakva je smjena Vlade RS.

„Oni nemaju nikakvog koncepta kako upravljati RS, kako djelovati u BiH, kakav odnos imati prema EU, o konceptu upravljana javnim politikama… I usljed nedostatka koncepta za bilo kakvo djelovanje oni posežu za raznim pomagalima kao što je ova inicijativa o smjeni Vlade, a kad ona propadne, a hoće, to je svima jasno, oni će moći da kažu da su nešto radili. To je jedan slabiji marketinški potez da bi se prikrio nerad. I opet ponavljam, oni nemaju nikakav koncept i poprilično su bez plana, zbog čega imaju konstantnu boljku da djeluju samo od događaja do događaja. Tako je i sad, oni samo reaguju na postavljene okolnosti i kao rezultat ad hok djelovanja dolaze takve inicijative“, zaključio je Nešković.

Milovan Matić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.