Rudari iz „Ljubije“ dolaze u Banjaluku

Sindikat prijedorskog „ArcelorMittala“ najavio je za danas u Banjaluci protestnu šetnju radnika, rudara, u znak protivljenja odluci vlade da državne akcije u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi „Israeli investment group“.

Pismo, u kojem izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom i upozorenje da bi „ArcelorMittal“ mogao da se povuče iz Prijedora, predaće u Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja se danas neće izjašnjavati o ovoj vladinoj odluci.

Sindikalci su, nakon sastanka s rukovodstvom preduzeća „ArcelorMittal“ Prijedor, donijeli odluku o protestima u Banjaluci, jer smatraju da je neizvjesna sudbina ovog preduzeća ako Izraelci kupe „Ljubiju“, o čemu je vlada donijela odluku 12. aprila i čeka se konačna odluka parlamenta, najvjerovatnije naredne sedmice.

Ukoliko bi „Israeli investment group“ kupio 64,9 posto državnih akcija u Rudniku željezne rude „Ljubija“, postaće vlasnici i 49 odsto akcija u „ArcelorMittalu“ Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

Predsjednik Sindikata „ArcelorMital“ Prijedor Milanko Stojnić je kazao da će radnici protestnom šetnjom poručiti nadležnima „da se ne igraju“ sa sudbinom 850 radnika prijedorskog „ArcelorMittala“.

Oko 12 sati radnici „Mittala“ će danas u Banjaluci krenuti od glavnog gradskog trga, proći kraj Narodne skupštine RS, gdje će predati pismo za poslanike i zatim protest završiti u Parku „Mladen Stojanović“ uz protivljenje prodaji „Ljubije“ Izraelcima, čija firma je ponudila za njene akcije 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Zasad nije izvjesno da li postoji skupštinska većina za potvrdu Vladine odluke, budući da DNS, stranka koja je dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, ne podržava prodaju „Ljubije“ preduzeću „Israeli investment group“, a protiv je i opozicija.

(Fena)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.