Rođeni Trebinjci traže prednost kod zapošljavanja

Pojam Trebinjac ili Trebinjka je posebna kategorija i mnogi smatraju da su samim rođenjem u gradu na Trebišnjici zaslužili poseban status u svom gradu. Oni koji su imali tu sreću da im u ličnim dokumentima za mjesto rođenja piše Trebinje, sebe doživljaju kao povlaštenu klasu.

S obzirom na činjenicu da su im pridošlice iz Sarajeva, Mostara, Dubrovnika, Gacka, Nevesinja i Bileće preuzeli poslove u gotovo svim institucijama sopstvenog grada, rođeni Trebinjci su odlučili uzeti stvar u svoje ruke te su pokrenuli incijativu da svi rođeni Trebinjci na konkursima za posao uvijek imaju prednost.

Iz Udruženja rođenih Trebinjaca kažu da je ovo bio logičan korak nakon godina i godina t e r o r a koji trpe u sopstvenom gradu, i kako kažu, bilo je krajnje vrijeme da se poduzme nešto po tom pitanju.

-Mi smatramo da smo bez obzira na stepen obrazovanja i godine radnog iskustva kompetentniji za neke poslove od onih koji su u Trebinje doselili za vrijeme i nakon rata. Mi svoj grad poznajemo najbolje i najbolje znamo kakve promjene su našem gradu neophodne, izjavio je za Leutar.net Svetozar Milić, po zanimanju rođeni Trebinjac već punih 45 godina.

-Nije u redu da ja kao neko čiji su preci u Trebinje doselili prije više od 70 godina iz Trebinjske šume nemam prednost pri zapošljavanju u odnosu na one koji su doselili prije desetak ili petnaest godina. Moja srednja stručna sprema na konkursu treba da se vrednuje kao visoka stručna sprema pridošlica i smatram da ne tražim puno.

Udruženje rođenih Trebinjaca čije prostorije se nalaze u jednoj od zgrada kod „male pošte“ ovih dana će podnijeti i pisani zahtjev Gradskoj upravi da se ovaj problem stavi na jednu od tačaka dnevnog reda sljedeće skupštine, u suprotnom, Udruženje će pozvati sve one koji ih podržavaju da izađu sa njima na ulice jer bahatost pridošlica jednostavno mora prestati.

-Samo rijetki ljudi na visokim pozicijama u našem gradu su rođeni Trebinjci i to se mora promijeniti, kako za dobrobit našeg grada tako i za sve nas koji još uvijek živimo u stanovima koje su naši roditelji dobili od IAT-a i HET-a i nemamo uslove da kupimo stan u jednoj od novih zgrada kojih ima na svakom koraku, a stanove u tim zgradama su pokupovali uglavnom ovi “sa strane”, što takođe nije u redu.

Izvor: 50 nijansi pive
Adaptacija i obrada: Leutar.Net

(Ovo je tekst satiričnog sadržaja. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži. Njegova svrha je ukazivanje na negativne trendove u društvu i iskren i neobavezujući pokušaj uticaja na njihovo ispravljanje)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.