Alatnica osvaja nova tržišta: U planu pet puta veća dobit i nova zapošljavanja

„Svislajon“ Industrija alata Trebinje u ovoj godini očekuju dobit od milion maraka, što je skoro pet puta više u odnosu na prošlogodišnji poslovni rezultat, a zbog  otvaranja novih tržišta i povećanja obima posla – planirana su i nova zapošljavanja i investiranje u nabavku savremenijih mašina.

Kupci koji su ove proizvode nabavljali na Dalekom istoku vratili su se evropskom kvalitetu i renomiranom brendu kao što je Industrija alata, a ako riješimo problem zaostalog duga, o kome ćemo se dogovarati sa Vladom RS, od sredine godine bismo popunili kapacitete sa radom i u drugoj smjeni – za šta već polako primamo i nove radnike“, kaže za Radio Trebinje direktor SL IAT Trebinje Branka Ratković.

Ona je dodala da se novim narudžbama u velikom obimu priključuju kupci iz SAD, da je velika potražnja i tržišta Južne i Centralne Amerike, povećan je i interes kupaca iz zemalja Evropske unije, a novi partneri javljaju se i u Rusiji, gdje su ranije proizvodi trebinjske „alatnice“ bili prisutni „samo u tragovima“.

Kako bi ispoštovali ugovorene poslove, za Radio Trebinje kaže Ratkovićeva – do kraja godine broj zaposlenih u SL IAT-a sa aktuelnih 502 trebalo bi da bude povećan na barem 550 radnika, a nove mašine, u koje se planira investirati između milion i dva miliona maraka, trebalo bi da otklone „uska grla“ i povećaju proizvodne kapacitete.

Ona je podsjetila da su na nedavnom Sajmu zapošljavanja iskazali potrebu za 26 novih radnika, ali da nije bilo dovoljno interesanata sa potrebnim kvalifikacijama, zbog čega će biti prinuđeni da preko Biroa za zapošljavanje traže kadar druge struke, za koji će fabrika organizovati tromjesečnu ili polugodišnju prekvalifikaciju.

Ratkovićeva se nada da će pozitivni rezultati „alatnice“ i koncern „Svislajon“ ohrabriti na nove investicije – kako nabavku novih mašina ne bi finasirali ‘skupim’ novcem iz kredita, čija ponuda u domaćem bankarskom sektoru, dodaje ona – nimalo ne ide na ruku privredi.

On je istakla za Radio Trebinje da Industrija alata u prva tri mjeseca ove godine nastavlja trend pozitivnog poslovanja, te da je od prošlogodišnje proizvodnje vrijednosti više od 14 miliona KM ostarena dobit od preko 200.000 maraka.

RT

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.