Stres u djetinjstvu može da vam skrati život za 20 godina

„Stres, to je nervni otrov, isto kao živa ili olovo“, kaže Džejms Redford. „Znamo koji su toksini iz okoline. I ovo je isto otrov iz okoline u kojoj živimo“, kaže Redford.

Toksični stres u detinjstvu ostavlja tako dugoročne posledice na zdravlje da može da izazove srčane bolesti, depresiju, rak, pa čak i da skrati životni vek za dvadeset godina.

U dokumentarcu „Otpornost“, Džejms Redford, sin legendarnog glumca Roberta Redforda, bavio se temom toksičnog stresa i njegovih posledica po mlade živote, dokumentujući sve izjavama pedijatara, istraživača i naučnika, kao i čuvenom studijom Vinsenta Felitija i Roberta Anda iz 1998. godine, o negativnim iskustvima iz detinjstva i dugoročnim posledicama u odraslom dobu.

Čuveno istraživanje o negativnim iskustvima dalo je precizne posledice koje deca kasnije kao odrasli pod toksičnim stresom trpe. Odrasli ispitanici su morali da odgovore na pitanja iz detinjstva: Da li su bili svedoci zloupotrebe supstanci? Da li su se njihovi roditelji razveli ili razdvojili? Da li je neko u kući imao mentalnu bolest? Da li je član porodice završio u zatvoru?

Oni koji su imali tri ili više pozitivnih odgovora, imali su visok rizik da se ozbiljno razbole. Tri „da“ odgovora znače da su osobe imale dva puta veće šanse da razviju srčanu bolest od onih koji nisu imali pozitivne odgovore. Četiri potvrdna odgovora znače da imaju tri puta veću šansu da razviju depresiju. Šest skraćuje životni vek za dvadeset godina.

„Stres, to je nervni otrov, isto kao živa ili olovo“, kaže Džejms Redford. „Znamo koji su toksini iz okoline. I ovo je isto otrov iz okoline u kojoj živimo“, kaže Redford.

Tvrdnja da izloženost teškim iskustvima u detinjstvu može da dovede do zdravstvenih problema jeste poznata ideja. Osoba pokušava da se izbori sa stresom zloupotrebom hrane ili supstanci, i tako uništava zdravlje. Ali ovo istraživanje pokazalo je drugačiju vrstu povezanosti — odgovor na stres jači je prediktor koronarne srčane bolesti nego visok krvni pritisak, visok holesterol ili pušenje.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.