SAVJETI VLADIKE NIKOLAJA SRPSKIM MAJKAMA: 3 ključna pedagoška principa! “Od majke zavisi najviše. Imaj uvijek na umu ovo troje!”

Savjeti vladike Nikolaja – pedagoški model vaspitanja na osnovu kojih će vaš dom “biti hram”.

“Od majke zavisi najviše. Imaj uvijek na umu ovo troje!”

Prvo: ostavi svoje dijete bez ručka. Tvoje dijete treba da sazna, šta znači biti gladan i treba da bude sposobno, da ovda-onda u životu svome da svoj ručak gladnima.

Drugo: Ne dozvoli svome djetetu nikad, da govori zlo o drugim ljudima prije nego što je priznalo i pokajalo svoje zlo. Svijet može popravljati samo onaj, ko je u stanju sebe popraviti.

I treće: ne uči svoje dijete sebičnosti. Naučiti dijete sebičnosti znači ponoviti nauk, koji mu je priroda dala već u začeću njegovom. Ma koliko ga ti, majko, učila nesebičnosti, nikad nećeš potpuno pobediti prirodu. Zato ne prestaj svako jutro savjetovati sina: podaj sine, od svega što imaš dosta jedan dio tvojim drugovima, koji nemaju ništa. Ne prestaj svako veče tražiti računa od sina o njegovim dobrim djelima od toga dana.

Budi sveštenik svome sinu, – sveštenička je dužnost da revoltira ljude protiv zla – i tvoj dom biće hram. Ne skrivaj od sina, da i zlo ima u ovome svijetu svoj visok i temeljit presto, kome se milioni ljudi dano-noćno klanjaju. No utvrdi ga u vjeri, da on ne spada u te milione, koji se zlu klanjaju, do da je predodređen za vojnika dobra”.

Izvor: Alfa Omega Klub

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.