Balon sala pored Arslanagića mosta proglašena nacionalnim spomenikom

Prije sedam dana Zavod za zaštitu kulturnog – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske proglasio je Balon salu, u neposrednoj blizini Arslanagića mosta, za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Odluka o proglašenju je utemeljena na sljedećim kriterijima: istorijska vrijednost, umjetnička i estetska vrijednost, simbolička vrijednost, tradicionalna vrijednost, značaj za identitet skupine ljudi, ambijentalna vrijednost, značenje u strukturi i slici grada, jedinstvenost i reprezentativnost, jedinstven ili rijedak primjerak određenog tipa i stila.

U obrazloženju ove odluke između ostalog stoji: da u našoj zemlji malo je balon sala koji se ljepotom linija i maštovitošću oblika, mogu sa ovom porediti. Arslanagića most je mnogo veća i za ekonomsku istoriju znatno značajnija građevina, ali sa balonom, zajedno čine skladniji i slikovitiji skup. U istoriji našeg graditeljstva balon sale imaju vrlo ugledno mjesto i poseban značaj u balkanskoj arhitekturi XXI vijeka.

Balon sala u Trebinju ima izuzetnu kulturno-istorijsku i umjetničku vrijednost i spada među najvrijednije arhitektonske spomenike koji su nastali u XXI vijeku u Bosni i Hercegovini. Sala je koncipirana na neuobičajen način gdje dominira bjelina njenog platna kojim je obložena. Na slikama sa Crkvine, pokriva južni dio mosta čime ga čuva od nepotrebnog izlaganja na slikama.

Uvidom na licu mjesta, aprila 2017.. godine, ustanovljeno je da se sala nalazi u dobrom građevnom stanju, i da nije potrebna rekonstrukcija niti restauracija.

Leutar.Net

(Ovo je tekst satiričnog sadržaja. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži. Njegova svrha je ukazivanje na negativne trendove u društvu i iskren i neobavezujući pokušaj uticaja na njihovo ispravljanje)

2 KOmentara

  1. Trebinjci, zivite u prelijepom gradu. Ako ga ne cuvate, pazite i svi ucestvujete u odrzavanju i uljepsavanju, moze da se izmijeni njegov lik zauvijek. To zavisi od vas sviju, a ne samo od one sacice trenutnuh “mocnika” u opstini , cesto neobrazovanih, iskompleksiranih i primitivnih. Organizujte se i djelujte, odgajajte svoju djecu da naviknu na cistotu i ljepotu. Volim vas.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.