Generalno čišćenje – odmicanje

Subota jutro u porodici Ivanković. Sve je spremno za održavanje 70. memorijalnog generalnog čišćenja, tzv. „Odmicanje“. Još davne 1947. g baka Stana je započela tradiciju koja se sve do danas održala u porodici Ivanković. Dva puta godišnje pred velike praznike, pred porodičnu slavu i Božić, tradicionalno je generalno čišćenje kuće pri čemu se odmiču krupni kućanski predmeti, sjedeća garnitura, komoda, a u novije vrijeme i šporeti i frižideri…

Prvo „Odmicanje“ datira od Božića 1947. g kada je Stana naredila đedu Milutinu da odmakne kredenac da izvuče prašinu i pokupi šta joj je palo iza njega. Milutin je preživio rat, ali nekolika odmicanja kredenca su ga stajala života pa simbolično ova tradicija u porodici nosi naziv i “Milutinovo odmicanje”.

80-ih godina, nakon što su se počeli pojavljivati prve moderne zavjese, „Odmicanje“  je uzelo i drugu žrtvu. Zetu Jovanu se oduzela desna strana nakon što je dva sata bezuspješno pokušavao okačiti na one male zakačke.

Danas, unuka Dragana već u rano jutro na TV-u namješta Dugu i zasukuje rukave. Iznosi dva tepiha ispred zgrade i počinje ribati. Kaže ne da 10 KM onima iz Hrupjela, našla stari Faks od prije rata pa da se ne baci. Svog muža poslala u Market da se zvekne jednim energetskim pićem jer je mašina sa zavjesama taman izbacila drugu vodu. On već dva mjeseca na strogom režimu ishrane i teškim treninzima kako bi mogao okačiti 7 zavjesa. Još se sa nelagodom sjeća lanjskog Božića kada je na prazan stomak pokušao podignuti Gorenje TV da ona izvuče heklano. Malo zatim kreće se sa odmicanjem trosjeda i dvosjeda. Ispod imaš šta viditi, grumen prašine mutiro, prijeti sa čačkalicom i božićnom žerbo šnitom u ruci, njena jedna cipela, te gvozdenih dovoljno za ratu kredita.

U spavaćoj se sklanjaju dva jorgana jer je i službeno temperatura 2 dana iznad 25°. Odmiče se krevet te se sklanja 16 pari čarapa i dva romana zbog kojih se posvađala u biblioteci da ih je vratila. Muž već stenje, a frižider i store još čekaju. Predahnu za ručak nakon što su iza šporeta pronašli tri japraka i šaku makarona. Do kraja dana jedan zid se kreči u crno da se vlaga ne vidi, peru se filteri od klime te se obavlja i službeno prebacivanje klime sa grijanja na hlađenje.

On zavjese okači uz nadljudske napore, otresajući rukama i gurajući posljednje kapi krvi u ruke dok ona riba i pjevuši od Đanija – Sve mi tvoje nedostaje. Memorijal prekida strašan jauk nakon što komoda pada po njemu, lomi desnu ruku uz pjesmu Ace Pejovića – Nisam pao!

Ters – Adaptacija i obrada Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.