Ivana Ninković: U životu je važno biti čovjek, sve ostalo dođe samo po sebi!

Poznati američki plivački časopis „Swimming tehnique“, u februarskom izdanju, na naslovnoj strani, objavio je fotografiju naše sugrađanke Ivane Ninković, Olimpijke i studentkinje treće godine Elektrotehničkog fakulteta – smjer programiranje na „Arizona State University“.

Leutar.net Ivana Ninković: U životu je važno biti čovjek, sve ostalo dođe samo po sebi!

Ivana je fotografisana prilikom jednog od bezbroj takmičenja, a njen pravilan položaj tijela u bazenu, američki stručnjaci iskoristili su da slikovito objasne prsno plivanje.

„Veoma sam ponosna što sam se našla na naslovnici čuvenog američkog časopisa Swimming Technique. Počastvovana sam jer na mom primjeru objašnjavaju pravilno držanje tijela u gornjem dijelu prsnog plivanja“, ističe Ivana Ninković na samom početku našeg razgovora.

Nakon liječenja i saniranja povrede ramena, koje je trajalo šest mjeseci, vratila se u puni trenažni proces. Trenutno se priprema za završno takmičenje između koledža.

Istovremeno, kao student sa sjajnim prosjekom (sve desetke), radi na brojnim naučnim projektima. Svjesna je Ivana da je plivanje bazični sport, koji zahtijeva dosta odricanja, treninga, odgovarajućih uslova za treniranje i velika finansijska sredstava. Tvrdi da svaki uspješan plivač iza sebe mora da ima tim koji se sastoji od  trenera, sportskih doktora,  fizioterapeuta, nutricionista…

Koliko je važan tim koji stoji iza plivača isto toliko su važni i uslovi u kojima plivač trenira. Upravo, sve nabrojano, Ivana ima na „Arizona State University“, gdje je prije tri godine, isključivo svojim radom i rezultatima, dobila punu stipendiju.

Leutar.net Ivana Ninković: U životu je važno biti čovjek, sve ostalo dođe samo po sebi!

 

U okviru ovog, svjetski poznatog univerziteta, postoji kompleks bazena „Mona Plummer Aquatic Complex“, a u blizini se nalaze ostali sportski sadržaji teretana, sportske dvorane, te sportsko – medicinski dio, koji služi za oporavak i bolji napredak sportista.

„Dolaskom ovdje, uvidjela sam kakve sve uslove imaju američki plivači i zbog čega su plivačka velesila. Treniram pod stručnim nadzorom najpoznatijeg svjetskog trenera Boba Bowmana  (trenera Majkla Felpsa), Misty Hyman (zlatna olimpijke), Dan Kesler, Rayan Mallam i ostalog stručnog tima, koji brinu o svim segmentima mog plivanja.  Ovdje je sve do detalja isplanirano i sportske i akademske aktivnosti, tako da sportisti studenti mogu uspješno izvršavati sve svoje obaveze“, priča nam Ivana i ne žali se (sasvim neobično za njenu generaciju) što u toku jednog dana obično ima tri treninga, koje mora uskladiti sa predavanjima, radom u laboratoriji i ostalim obavezama. Zato njen radni dan počinje ranim treningom u pet sati i trideset minuta.

Na našu konstataciju da je to prerano i naporno, dobijamo odgovor:

“U životu svakog sportiste, pa i plivača, na prvom mjestu trebaju biti tri stvari: red, rad i disciplina. Inače će uspjeh izostati“, ističe Ivana i dodaje da ukazanu šansu treba iskoristiti, a ona ima odlične uslove za treniranje.

Zadovoljna je naša Olimpijka i kompletnom opremom, koju dobijaju.

„Najvažniji dio opreme je plivačko odijelo. Ono na šta osobe koje se ne bave plivanjem, ne obraćaju pažnju su dobre i loše strane odijela. Dobra osobina je da smanjuju otpor u vodi što doprinosi postizanju veće brzine, a mana da se efikasno mogu upotrebljavati samo desetak puta. U našem koledžu koristimo plivačku opremu marke Michael Phelps, a sponzor ostale sportske opreme je Adidas“, objašnjava nam Ninkovićeva.

Leutar.net Ivana Ninković: U životu je važno biti čovjek, sve ostalo dođe samo po sebi!

Na društvenim mrežama je pročitala da će se u Trebinju graditi zatvoreni bazen. Kaže nam da je ta vijest iskreno obradovala jer tvrdi da naš grad ima jako puno talentovanih dječaka i djevojčica, koji uz stručan rad mogu postići zapažene rezultate.

„Plivanje nije profitabilan sport i samo mali broj, prije svega najboljih plivača, može da živi od ovog sporta. Međutim, tokom  bavljenja plivanjem steknete samodisciplinu, samopouzdanje i poštovanje prema drugima, učite da postavljate i ostvarujete ciljeve, steknete kreativnost i toleranciju, a možda je najvažnije to što naučite da prevaziđete poteškoće, da se nosite sa svojim problemima, neuspjehom, porazom i da odrastete u zdravog, obrazovanog i stabilnog čovjeka“, vrlo zrelo nam poručuje Ivana Ninković iz daleke Amerike dok pakuje kofere za još jedno takmičenje. Ovog puta u Vašingtonu.

I dok polako razgovor privodimo kraju, nasmijana i vidno zadovoljna mi reče: „Kao što su moji roditelji uvijek napominjali:

„U životu je važno biti čovjek, sve ostalo dođe samo po sebi!“

 

Izvor: Radio Trebinje/Jelena Kovačević/Glas Trebinja

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.