Otvoren sajam zapošljavanja: Ponuđeno 315 radnih mjesta

TREBINJE – U Trebinju je danas otvoren regionalni Sajam zapošljavanja, na kome su 23 poslodavaca sa područja Trebinja i istočne Hercegovine i hotelijeri iz Herceg Novog i Kotora iskazali potrebu za zapošljavanje 315 radnika.

Na Sajmu su učestvovale uglavnom privatne firme iz oblasti uslužnih i proizvodnih djelatnosti. Radna mjesta danas su ponudili Svislajon Industrija alata Trebinje, Hotel Nar, Hotel Leotar, Herc gradnja iz Bileće, mesnice Tarana, Obrazovni centar Cerovac, Frikom i drugi.

Traže se građevinski, mašinski i elektroinženjeri, građevinski radnici, pekari, konobari, zidari, sobarice, ali i profesori jezika, ekonomisti i poljoprivredni radnici.

Kako je istakao Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, od prošle godine na nivou Filijale Trebinje, koja obuhvata 9 istočnohercegovačkih opština posao je našlo oko 600 radnika.

„Na sajmu su prisutni poslodavci iz Trebinja, Bileće i Ljubinja, dok nije bilo zahtjeva iz Nevesinja i Gacka. Iz Crne Gore imamo ponudu dva ugostiteljska servisa, koji su iskazali potrebu za oko četrdesetak, većinom sezonskih radnika“, rekao je Vujičić.

Ovakav sajam zapošljavanja mnogo će značiti za Grad Trebinje i regiju i daje nam nadu da će se mnogima bez posla „posrećiti“ da nađu svog poslodavca, rekao je Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Grada Trebinja.

„Grad Trebinje daje punu podršku realizaciji projekata koji podstiču zapošljavanje i primenjuje podsticajne mjere. Cilj je da se podstaknu i motivišu poslodavci da otvaraju nova radna mjesta čime i Grad daje doprinos smanjenju nezaposlenosti“, istakao je Ćurić.

Svislajon Industrija alata Trebinje na Sajmu zapošljavanja je ponudila 26 radnih mjesta, od čega 8 visokoobrazovanih – mašinskih, elektro i inženjera metalurgije i jednog pravnika. Alatnici je potrebno i 18 prozvodnih radnika mašinske struke – brusača, glodača, strugara.

„Adekvatnih kadrova trenutno ne možemo da angažujemo sa evidencije Zavoda, tako da pokušavamo da prekvalifikacijom zaposlimo stručnjake i drugih profila i obrazovanja“, ističe Branka Ratković, direktor Svislajon Industrije alata.

Ona napominje da zbog povoljnih kretanja na tržištu i restrukturisanja u Industriji alata imaju potrebu za angažovanjem više radnika.

Ukoliko riješimo problem sa neplaćenim porezima i doprinosima, imaćemo uskoro potrebu za angažovanjem još 50 radnika“, kaže ona.

Na današnjem Sajmu tražili su se i konobari i kuvari sa iskustvom. Hotel Leotar, koji po prvi put na ovakav način traži radnike, danas je ponudiuo posao za 4 radna mjesta – 3 konobara i jedno radno mjesto pomoćnog kuvara.

Tražimo radnike sa iskustvom, koji bi odmah počeli sa radom, jer nam se bliži turistička sezona“, ističe Svetlana Herbez, direktor hotela Leotar.

U A.D. Popovo Polje Trebinje traže 30 poljoprivrednih radnika, ali i inženjera poljoprivrede. Stevan Milović, direktor ovog privrednog društva ističe da na berzi rada ima zainteresovanih i kvalitetnih radnika za posao u poljoprivredi.

Jelena Nosović iz Trebinja, koja je već tri godine bez posla, danas je na Sajmu zapošljavanja aplicirala za posao.

„Do sada sam radila u uslužnim djelatnostima i pekari. Nadam se da da će mi se danas ‘posrećiti’ i dobiti posao za koji sam aplicirala“, kaže ona.

U Trebinju 2.990 osoba aktivno traži posao

Ukupna ponuda aktivne radne snage na evidenciji regionalne filijale – koja obuhvata sedam hercegovačkih opština, te Foču i Kalinovik – broji 12.719 nezaposlenih lica, što je za 3,7 % manje nego u prošloj godini.

Na evidenciji Biroa Trebinje je 2.990 osoba koje aktivno traže posao i taj broj približan je prošlogodišnjem.

RT

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.