SDA i SNSD nemaju većinu, ali akcize idu u skraćenu proceduru

Set zakona o akcizama neće se razmatrati u hitnoj proceduri već u skraćenom postupku, odlučeno je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Za hitnu proceduru usvajanja seta zakona o povećanja cijene goriva poslanici nisu podržali, na čemu su posebno insistirali poslanici SDA, a podršku im je dao i poslanički klub SNSD.

Sa 19 za, 19 protiv i dva suzdražana nije bilo dovoljne većine. Nakon ovakvog glasanja uslijedio je aplauz u Parlamentu. Ali, poslanici su glasali za skraćenu proceduru sa 21 glas za i 19 protiv.

Ovo je već drugi put da se ne usvoji prijedlog da se set zakona o akcizama razmatra po hitnoj proceduri.

Naime, na prethodnoj sjednici poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara, te ih uputilo u parlamentarnu proceduru.

Set zakona su podržali delegati Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici.

Još uvijek je neizvjesno kako će poslanici SDA glasati na ovoj sjednici s obzirom da su na prošloj sjednici svoje ‘ne akcizama’ iz SDA rekli Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović.

Zanimljivo je da su se i danas u skupštinskoj sali pojavilii i poslanici SNSD kako bi izglasali zaključke, a potom i zakon o povećanju cijene goriva za 15 feninga. Poslanicima SNSD, koji bojkotuju rad PD PSBiH zbog ratne uloge Šefika Džaferović (SDA), danas nije smetalo što on vodi sjednicu.

Povećanje cijene goriva bitno je za vlade u Republici Srpskoj, koju vodi SNSD, i u Federaciji BiH, koju predovdi SDA. Entitetski budžeti su prazni i ovo je jedan od uslova koji će im omogućiti još jedan kreditni aranžman sa MMF-om, ali i za spašavanje funkcionisanja entitetskih vlada koje, naročito u Republici Srpskoj se održava zahvaljujući kreditnim zaduženjima.

Za poslanike Saveza za promjene, kao i za poslanike manjih stranaka u Federaciji BiH usvajanje ovih zakona je još jedno zavlačenje ruku u džepove građana.

Nakon jučerašnjeg sastanka Klub poslanika SDA Bakir Izetbegović je izjavio kako očekuje podršku sedam ili osam zastupnika SDA.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.