Nevesinje jutros pod snijegom

Izreka narodnog meteorologa „Aprilska klima nepouzdana svima“ jutros u Nevesinju i regionu dobija punu potvrdu. Nakon kiše i grmljavine tokom noći počeo je da pada i snijeg tako da je osvanulo 4-5 centimetara sniježnog pokrivača. U sedam časova živa u termometru zaustavila se tačno na nultom podeoku.

Zahlađenje i snijeg najviše su zabrinuli voćare. Njihove strepnje su opravdane pošto su martovske temperature bile iznad prosjeka, pa je cvjetanje počelo nešto ranije.

April snijeg 2
Iako nas aprilski naleti zime uvijek iznenade, pregledom meteoroloških zabilješki iz bliske prošlosti možemo se uvjeriti da su aprilska hladnoća i snijeg u Nevesinju sasvim uobičajena pojava. Sjetimo se samo 25. aprila prošle godine kada je naš grad zahvatila prava sniježna vijavica i kada su putari morali na teren.I april 2015. i 2014. godine nije prošao bez snijega. U meteorološke bilježnice upisan je i 14. april 2011. godine, kada je palo 12 centimetara snijega.

U arhivi dnevnih listova postoji podatak da je 20. aprila 1938. godine u Nevesinju pao snijeg preko pola metra. Taj dan osniježilo je i u Mostaru, Dubrovniku i Podgorici.

Prema prognozama meteorologa više ne bi trebalo da bude ozbiljnijih padavina, ali se za naredno jutro najavljuje jači mraz. Toplije vrijeme možemo očekivati od vikenda.

Izvor: Radio Nevesinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.