Garava srijeda: Ko danas zgriješi, grijeh mu ostaje do kraja života

U našem narodu ima dosta vjerovanja za dane poslije Vaskrsa. Za garavu srijedu vjeruje se da ako je vrijeme oblačno, cijela godina do sljedećeg Vaskrsa biće teška godina bijede i oskudice…

U našem narodu ova srijeda se zove garava ili svijetla, pa se tako gleda u nebo i čeka se znak. Ako je nebo  na ovaj dan svijetlo i bez oblaka cijela godina će biti dobra, plodna i bogata, a ako je oblačno onda nam slijedi godina oskudice i bijede.

U užičkom kraju postoji vjerovanje da ako neko vidi zvijezdu padalicu, biće srećan cijele godine, dok drugi smatraju da onaj kome je neko skoro umro, treba da gleda u nebo i da će da vidi zvijezdu padalicu koja je pripadala pokojniku.

Naime, garava srijeda nosi naziv od jednog običaja koji svoje korjene vuče iz Banata i bio je praktikovan do Drugog svjetskog rata. Na ovaj dan neoženjeni momci iz sela bi kretali u povorku koju bi pratili svirači i vukli bi panj sa sobom, a onda bi neženje bile prozivane od strane žena i bili bi nagaravljeni i nacrnjeni.

U našem narodu se kaže da ko zgriješi srijedom grijeh mu ostaje zauvijek. Ranije se srijeda u narodu dosta poštovala i pazilo se da se srijedom ne načini neko veliko zlodjelo, jer se smatralo da taj grijeh ostaje do sudnjeg dana, a to se veruje zbog toga jer jedino Sveta Srijeda nema crkvu ili manastir koji joj je posvećen, i onda grešnik nema gde da joj se ispovijedi i pomoli.

Izvor: Opanak.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.