SAD na Afganistan bacio najveću nenuklearnu bombu koju ima

SJEDINJENE Američke Države upravo su bacile najveću nenuklearnu bombu kojom raspolažu na dio istočnog Afganistana, koji je gusto naseljen militantima Islamske države, javlja Independent.

https://www.youtube.com/watch?v=i9H50tHiHjs

Pentagon je potvrdio kako je u napadu korištena 9500 kilograma teška bomba, koju američko vazduhoplovstvo naziva „majkom svih bombi“.

Potparol Pentagona za Independent je kazao kako je avion MC-130 bacio GBU-43 bombu u 19 časova po lokalnom vremenu.

CNN je objavio kako je bomba bačena na tunele ISIS-a te borce u okrugu Archin, u Nangarharu.

Penzionisani vojni službenik Rick Francona za CNN je rekao kako bi eksplozija „majke svih bombi“ bila „nalik nuklearnom napadu bilo kome ko živi na tom području“.

Prvi put korištena u borbi

Ovo je prvi put da je „majka svih bombi“ korištena u borbi, a njeno bacanje odobrio je američki general John Nicholson.

Sigurnosna situacija u Afganistanu i dalje je neizvjesna. Brojne militantne grupe bore se za teritoriju nakon više od 15 godina od američke invazije kojom je zbačena talibanska vlada.

General John Nicholson, zapovjednik američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu, istakao je kako je bomba bačena na sistem špilja i bunkera u kojima su smješteni borci Islamske države u Afganistanu. Ne zna se koliku je štetu ona proizvela.

Portparol Bijele kuće Sean Spicer svoje je svakodnevno obraćanje o aktuelnim vijestima u četvrtak započeo informacijama o tom oružju, te je rekao kako je SAD „ciljao na sisteme tunela i špilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području“.

Bomba bačena u okrugu u kome je prošle sedmice ubijen američki vojnik

Prošlog je sedmice u istom okrugu ubijen američki vojnik koga je pogodila bomba dok je provodio operaciju protiv Islamske države.

„SAD ozbiljno shvata borbu protiv IS-a, a kako bi porazili tu grupu moramo im oduzeti operativni prostor, što smo i učinili“, naglasio je Spicer.

Otkrio je kako je bomba koju je opisao kao „veliko, moćno i precizno navođeno“ oružje bačena u oko 19 časova po lokalnom vremenu, te da je SAD preduzela sve potrebne mjere kako bi izbjegla stradanje civila i kolateralnu štetu.

Američki predstavnici prenose kako obavještajne informacije sugerišu da su militanti Islamske države u Afganistanu smješteni većinom u Nangarharu i susjednoj provinciji Kunar. Takoe procjenjuju da se u toj srednjoazijskoj državi nalazi oko 700 boraca Islamske države, dok Kabul smatra da ih je oko 1500.

Protiv Islamske države bore se i afganistanski Talibani koji paralelno pokušavaju i zbaciti vladu u Kabulu koju podržava SAD.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.