Tebinje – grad sa najviše mostova! (FOTO)

Da li ste znali  da je Trebinje grad sa najviše mostova u BiH, a možda čak i u regionu.

 Teritorija opštine Trebinje ima preko 50 mostova (raznih veličina). Pomenućemo samo neke od njih:

Kameni most

Inpozantna građevina koja u centru grada spajajući obale Trebišnjice plijeni svojom ljepotom. Izgrađen je 1953. godine.

Iva Andrića

Arslanagića (Perovića)

Jedan od najljepših primjera osmanlijske arhitekture, Arslanagića most se izdvaja od ostalih, ljepotom linija, maštovitošću i slikovitošću oblika. Izgrađen je 1574. godine kao zadužbina velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, a služio je kao trgovačka veza između Novog ( Herceg Novi u Crnoj Gori) i Raguze ( Dubrovnik u Hrvatskoj). Krajem XVI vijeka dobio je ime Arslanagića Most, po plemiću Arslan Agi koji je izbjegao iz Novog nakon što su ga osvojili Mlečani.

On je uspostavio centar za naplaćivanje mostarine u neposrednoj blizini mosta. Most je imao veliku važnost sve do izgradnje puta za Dubrovnik.
Sa izgradnjom hidrocentrale 1965. godine došlo je do njegovog potapanja. Naredne godine nivo vode je spušten kako bi se most mogao ukloniti. Konačno je ponovo izgrađen 1972. godine u centru Trebinja. Tako je postao značajan kulturno-istorijski spomenik Trebinja.

Željeznički (više njih), Dražin do, Poljički, Mostaćki, most Trebinjskim braniocima, Geljev most, Putinov most (Ljubomir), mostovi u Lastvi, u Perućici, prema Grančarevu, most kod male brane, most u Jazini, na Sušici, na Ušću, u Starom Slanom, u Kočelima, u Mrkonjićima, u Grmljanima, potopljeni mostovi, Pridvorački, itd.

Pisano na stranici Moje Trebinje/Z. Šarenac

Možete li se vi sjetiti još nekog?

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.