Svečanom litijom Trebinje proslavilo Vrbicu

Svečanom litijom i prazničnim bogosluženjem sa osvećenjem mladih vrbinih grančica – u Trebinju je večeras proslavljena Vrbica ili Lazareva subota, uoči sutrašnjeg praznika Ulaska Hristovog u Jerusalim i u spomen na vaskrsenje Lazarevo, posljednje Hristovo čudo pred Nedjelju stradanja i Vaskrsenje.

Litija sa više od hiljadu vjernika, među kojima je bio i veliki broj najmlađih Trebinjaca, po tradiciji krenula je od crkve Svetoga Jovana u Policama, preko Kamenog mosta i Dučićeve ulice do sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u čijoj su porti, uoči prazničnog večernjeg, osveštani mladi vrbovi lastari i podijeljeni vjernicima.

„Kao što su i jerusalimska djeca izašla da dočekaju Hrista, tako smo i mi izašli na ulice našeg grada i došli ovdje pred naš saborni hram – pevajući ‘Osana’, Sinu Davidovu, ‘Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje’“, poručio je čestitajući praznik i blagoslovivši vjernike paroh Nikola Janković.

Proslavu Vrbice, koja je po tradiciji praznik djece, i ove godine posebno su uljepšali trebinjski mališani, svečano odjeveni i sa vijencima od cvijeća i vrbinog pruća.

Lazareva subota ili Vrbica se slavi na subotu uoči praznika Cvijeti, koji je uvijek u šestu nedjelju Časnog posta. Grane mlade vrbe simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim, a osveštane prutiće vrbe vjernici nose kućama jer ih smatraju čuvarima od bolesti i drugih zala.

Sutra će, na praznik Ulaska Isusa Hrista u Jerusalim – Cvijeti, u Sabornom hramu biti služena sveta liturgija od 9 časova.

 Izvor: Radio Trebinje / R.S.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.