Legenda o maču kralja Artura živi (video)

Legenda o maču Kralja Artura doživljava još jednu visokobudžetnu inkarnaciju pod rediteljskom palicom Gaja Ričija, režisera koji se specijalizovao za akcione i avanturističke filmove, mahom „muževne muške“ dogodovštine s obiljem britanskog humora. Humoru baš i nema mjesta u mitologizovanoj storiji “magije i mača” koja crpi inspiraciju iz burne ostrvske istorije a po kojoj je snimljen barem jedan izvanredan dugometražni spektakl – “Ekskalibur” u režiji Džona Bormana, do danas neprevaziđen film na ovu temu iako je bilo puno drugih pokušaja. A bilo ih je skoro 40, i to ako ne brojimo ekranizacije ostalih priča o sudbi Vitezova okruglog stola!

Kralja Vortigerna, jednog od sporednih likova legende o čudotvornom maču, a koji je zapravo bio bitna figura tamošnje srednjovjekovne istorije, tumači s godinama sve bolji Džud Lou,  dok je naslovni lik  Čarli Hanam, (anti)junak serijala “Sinovi anarhije“, a otac vodećeg junoše-mačonoše „naš“ Erik Bana.

Da li će Riči biti dorastao mitskoj, simboličkoj, pseudoistorijskoj raskoši ove veličanstvene Priče; da li se mlađahni Hanam snašao u (karakternoj) ulozi uzoritog Kralja Artura; da li će Lou briljirati isto kao u prethodnoj ulozi velikodostojnika i vrhovnog vladara (u seriji “Mladi papa”); da li će narativna i dramska punoća filma biti na nivou povišenog uzbuđenja koje izaziva njegov finalni trejler? – sve su to pitanja koja proističu iz ovih nekoliko vizuelno vrlo zanimljivih minuta koje čine naknadno izmontirani kadrovi praćeni moćnom muzikom Led Zeppelin-a.

Nova snaga, potpuno nova dinamika, stara magija??? Vidjećemo već za četrdesetak dana, kada je planirana premijera „Legende o maču Kralja Artura“.

STEREOART

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.