Znate li koliko ljudi u BiH vraća tuđe kredite?

Iako se broj žiranata u posljednjih nekoliko godina smanjuje, prema podacima entitetskih agencija za bankarstvo, 1.730 osoba plaća tuđe kredite.

U Udruženju za zaštitu žiranata u BiH smatraju da je broj žiranata koji otplaćuju kredite dužnika daleko veći.

„Oni (agencije za bankarstvo) neće reći pravu istinu, objave samo ono što im banke i mikrokreditne organizacije dostave. Gdje su sve silne sudske presude koje su opteretile žirante, automobili koje je banka oduzela i blokirala, ili podaci o održanim licitacijama za prodaju pokretne i nepokretne imovine žiranta? To je više hiljada žiranata i desetine i stotine miliona maraka“, procijenjuje Joco Cvjetković, predsjednik ove Udruženja. Kaže da će jamci, koje su dužnici prevarili, vraćati kredite još godinama, s ratom od oko 300 KM u prosjeku, pišu Nezavisne novine.

Kako kaže, mnogim kreditorima je bilo bitno plasirati kredit i prihvatali su žirante koji nemaju osnova to biti.

U Udruženju ističu da u zadnje vrijeme se trude edukovati bh. građane šta je žirantstvo, kakve to posljedice nosi i savjetuju im da ne pristaju biti žiranti. Zbog toga su banke sve više prisiljene da prilikom odobravanja kredita koriste druge modele obezbjeđenja kredita, bez žiranata.

Cvjetković kaže da ima i dosta nelogičnosti, na primjer, ako umre dužnik, banka ne opterećuje porodicu, nego prebacuju otplatu kredita na žirante, a u slučaju da žirant umre oni dug prebacuju na njegovu porodicu, i opet ne terete dužnika, što je bezobrazno.

Prema podacima Agencije za bankarstvo Republike Srpske, tokom prošle godine 573 žiranata otplatila su 1,787 miliona KM za 532 korisnika kredita fizičkih osoba ili od ukupno 425.622 kreditne partije fizičkih osoba. Da se broj smanjuje, svjedoči podatak da su tokom 2015. godine 842 sudužnika ukupno otplatila 1,938 miliona KM za 740 korisnika kredita fizičkih osoba.

Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH navode da su na osnovu analize podataka koje im banke dostavljaju zaključili da je u proteklom razdoblju došlo do značajnog smanjena kako kreditnih partija tako i iznosa kredita koji otplaćuju žiranti kao i njihovog učešća u ukupnom kreditnom portfoliju banaka, pišu Nezavisne novine.

„U prošloj godini, od ukupnog broja kreditnih partija, koji iznosi 1,150 miliona KM, 1.010 kreditnih partija je otplaćivalo 1.157 žiranata. Učešća iznosa kredita i broja kreditnih partija koje otplaćuju žiranti u odnosu na podatke za ukupan sistem je nisko i iznosi svega 0,22 posto i 0,1 posto“, poručuje Edvard Kotorić, direktor Sektora za nadzor poslovanja banaka u Agenciji za bankarstvo FBiH.

IZMIRIVANJE KREDITA U PROŠLOJ GODINI:

Republika Srpska

– 573 žiranta vraćala kredit

– 1,787 miliona KM vratili žiranti

– 532 dužnika nisu uplaćivala kredit

Federacija BiH

– 1.157 žiranta izmirivalo kredite

– 1,150 miliona žiranti uplatili na ime duga

– 1.010 osoba nije vraćalo kredit

BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.