U Parlamentu BiH preokret: Propala hitna procedura donošenja zakona

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvaćeno da se u hitnoj proceduri razmatraju zakoni koji predviđaju povećanje akciza na gorivo.

Sjednica je završena, a danas su se pojavili i poslanici SNSD, koji ranije nisu dolazili, jer su na taj način bojkotovali predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića (SDA) zbog njegove ratne uloge. SNSD-u danas nije smetao Džaferović, čime su potvrdili, kažu u SDS-u, da im je stalo do para i da se lažno predstavljaju patriotama. . .

Nakon burne diskusije da li set zakona o akcizama treba razmatrati po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri, poslanici su sa 19 glasova za, 19 glasova protiv i jednim suzdržanim, ipak odlučili da set zakona ne ide u hitnu proceduru.

Predsjedavajući Šefik Džaferović je izrazio sumnju u rezultate glasanja, pa je i u ponovljenom postupku bio isti odnos glasova za, protiv i suzdržanih. Nakon toga je Džaferović pozvao poslanike da glasaju o tome da li set zakona treba ići u skraćenu proceduru, što takođe nije usvojeno. Naime, 16 poslanika je bilo za, 21 je bio protiv dok su dva bila suzdržana.

U Parlamentu BiH danas je trebalo da budu usvojeni zakoni koji bi omogućili dodatno povećanje cijena goriva za 15 feninga za izgradnju autoputeva. To je bio i uslov koje su vlasti u BiH dogovorile aranžman sa MMF-om.

Poslanici SDS su bili protiv odluke o povećanju cijene goriva od početka, jer se, kako su navodili, radi o novom zavlačenju ruku u džepove građana. Uslov SDS-a je bio da se obezbijedi plavi dizel za poljoprivrednike, što je vlada Republike Srpske ignorisala.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić (SDS) jutros je najavio da će bti zanimljivo na sjednici Predstavničkog doma. Učestvujući u emisiji Novi dan u programu televizije N1, Bosić je rekao da se vrši veliki pritisak na poslanike, koji ne podržavaju nove namete, i od strane predstavnika međunarodne zajednice, posebno od predstavnika EU u BiH.

Kazao je da ima i neka informacija da će na ovu sjednicu doći i poslanici SNSD kako bi podržali ovu odluku o povećanju akciza na gorivo, čemu se direktno nanosi šteta građanima, posebno poljoprivrednicima.

„Čuo sam da je došlo do promjene i da će poslanici SNSD doći na sjednicu pošto im trebaju pare od akciza i MMF. Ranije su najavili bojkot sjednica jer im je smetalo što Džaferović presjedava, pa revizija, a sada kada su im pare potrebne za njih ti principi ne važe, podviće rep i doći“.

Nova sjednica, koja će razmatrati set zakona o povećanju akciza u redovnoj proceduri treba da se održi 19. aprila.

(BN/N1)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.