Trebinje grad sa najviše spomenika

Današnja opština Trebinje zauzima prostor od 904 kvadratna kilometra i prema posljednjoj statistici, ima 32.000 stanovnika. S druge strane, Banja Luka  se prostire na 1.239 km2  i u njoj živi šest puta više stanovnika. Uprkos toj ogromnoj razlici, Trebinje ima duplo više nacionalnih spomenika od Banja Luke.

Grad sa najviše nacionalnih spomenika u BiH – njih 88 – jeste Trebinje. Na listi nacionalnih spomenika u BiH Banjaluka ima „uknjižena“ 44 spomenika, Sarajevo se nalazi na drugom mestu sa 66 spomenika.

Na toj listi se, između ostalih, nalaze zgrada Gimnazije „Jovan Dučić“, Crkva Preobraženja Gospodnjeg, Arslanagića most, Vila „Lastva“, Careva džamija.

– Arslanagića most u Trebinju ima izuzetnu kulturno-istorijsku i umjetničku vrijednost i spada među najvrijednije arhitektonske spomenike koji su nastali u razdoblju od 15. do 19. vijeka u BiH. Prije bezmalo 40 godina za ovaj most su pisali da je trebinjski most skladniji, bogatiji po oblicima, slikovitiji od višegradskih i mostarskih – rekao je predsednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Dubravko Lovrenović.

Na listi se nalazi i manastir Svetog Petra i Pavla, koji se nalazi u Petrovom polju pored Trebinja. Riječ je o manastirskom kopleksu u okviru koga se nalaze dvije crkve, jedna posvećena Svetom Petru, a jedna Svetom Pavlu, kao i manastirski konak.

– Pored crkve posvećene Svetom Petru, obnovljene 1906. godine na temeljima mnogo starije bogomolje iz četvrtog vijeka, u okviru manastirskog kompleksa pijre nekolike godine je obnovljena druga crkva posvećena Svetom apostolu Pavlu, koja datira iz petog vijeka, a još ranije je na tom mjestu bila krstionica – zapisao je Lovrenović.

Cjelina kojoj pripadaju Crkva Svete Petke i Stari most na Bari predstavlja jednu od najvažnijih istorijskih građevina. Istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo naglašava da Crkva Sv. Petke u Mostaćima kod Trebinja pripada skupini hercegovačkih crkava sa prislonjenim lukovima.

– Stari most u Mostaćima pripada skupini malih seoskih kamenih mostova i ne zna se tačno vrijeme izgradnje, ali iz naziva sela Mostaći može se pretpostaviti da je veoma star.

 

Izvor: Blic

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.