ISTORIJSKA OPERACIJA OBAVLJENA U SRBIJI: Presađena prva materica jednojajčanim blizancima u Tiršovoj

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija materice u Srbiji, rečeno je za Telegraf.rs u ovoj zdravstvenoj ustanovi. To je ujedno i jedinstvena operacija u svetu jer je prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja. 

Deo tima koji su je izveli činili su dr sci. med Milan Milenković iz Sahlorenske Univerzitetske bolnice u Geteborgu, prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i prof. Dr Miroslav Đorđević, pomoćnik direktora za hirurgiju.

Foto: Profimedia/Glow Wellness RM

Transplantacija je urađena jednojajčanim bliznakinjama koje imaju 34 godine. Ona koja je rođena sa matericom već ima troje dece i odlučila je da pomogne sestri, koja je rođena bez materice. Za sada, kako javlja RTS ne žele pred kamere.

Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju. Za sada postoperativni tok ide idealno, još uvek je rano da se radujemo potpuno, ali srećni smo – za sada sve ide kako treba-  rekao je prof. dr Zoran Radojičić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj.

Objasnio je da je celu operaciju vodio stručnjak Mats Branstrum iz Švedske, a da su sa njim bila još tri lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela, kao i ogromna ekipa iz Tiršove.

– Ono što mogu da kažem sada je da je sve veoma dobro prošlo. Protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, sve to sada pratimo nekoliko nedelja, i naravno nadamo se da će pacijentkinja uskoro dobiti i prvu menstruaciju. Znate, ta žena nikada nije imala menstruaciju, i onda, ono što svi očekujemo, jeste da ona zatrudni –  rekao je za RTS profesor dr Mats Branstrum sa Univerzitetske klinike u Geteborgu.

 

Foto: Milena Đorđević

Embrioni su, kaže, spremni i za nekih šest meseci biće urađen embriotransfer. Ističe da je ova operacije jedinstven slučaj, jer je reč o prvoj transplantaciji između jednojajčanih bliznakinja.

– Mogu da kažem da je ovo identično na primer prvoj transplantaciji bubrega u svetu, za šta je taj profesor dobio Nobelovu nagradu. Ovo je neverovatno, veliko, zaista veliko –  rekao je profesor.

Klinika u Tiršovoj ima dugogodišnju saradnju sa kolegama iz Švedske, a i dugogodišnje iskustvo sa transplantacijama. U Švedskoj je urađeno 10 ovakvih transplantacija, nakon čega je rođeno šest beba, a još dve su na putu.

Da se žensko dete rodi bez materice nije retkost. Prema statistici, od 10 do 15 devojčica rodi se sa ovom kongenitalnom anomalijom. Doktor Radojičić ističe da je ova transplantacija od velikog značaja jer sada te devojčice imaju mogućnost da postanu majke.

Izvor: Telegraf

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.