Više od 200 javnih ličnosti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH potpisalo „Deklaraciju o zajedničkom jeziku“

Više od dvjesta stručnjaka i autoriteta iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku, koja je rezultat serije konferencija projekta „Jezici i nacionalizmi“.

Iako još nije poznat tačan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države, njen cilj je podizanje svijesti o nacionalističkoj jezičkoj praksi u sve četiri države u kojima se govorio hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski jezik.

Sam tekst Deklaracije predstaviće 30. marta u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević te direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Istog dana Deklaracija će postati dostupna svim zainteresovanim građanima na web stranici jezicinacionalizmi.com, gdje će oni koji je podržavaju moći istu i potpisati.

Kako je prije tri dana objavljeno, do sada se potpisalo više od dvjesta lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih uglednih javnih osoba sve četiri države, među njima i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.