„DANCE ME TO THE END OF LOVE“: Znate je kao najljepšu ljubavnu pjesmu ikada, a ona zapravo govori o tragediji

Kanadski kantautor i književnik Leonard Koen preminuo je 2016. godine, ostavivši za sobom pregršt hitova. Jedna od njegovih najslavnijih pjesama smatra se svojevrsnom himnom ljubavi, a zapravo je inspirisana najvećim užasom koji je svijet doživio.
Leonard Koen je odrastao u Montrealu, u uglednoj jevrejskoj porodici. Kako je dosta članova njegove familije pripadalo jevrejskom sveštenstvu, Leonarda je oduvijek zanimala religija – uz književnost i muziku.Koen je cijelog života bio religiozan i obilježavao je šabat čak i na turnejama. Koncert u Izraelu, 2009. godine, započeo je molitvama i blagoslovima koje je izgovorio na hebrejskom jeziku.

Zato nije ni čudo što je jedna od najljepših pjesama ovog umjetnika inspirisana Jevrejskim narodom – odnosno, njegovim stradanjem.

Pjesma koju mnogi smatraju himnom romantičara „Igraj sa mnom do kraja ljubavi“ („Dance Me to the End of Love“) zapravo je nastala pošto se Koen posvetio izučavanju Holokausta. Iako konstruisana kao ljubavna, pjesma zapravo govori o smrti i stradanju.

U jednom od intervjua Leonard Koen je otkrio porjeklo ove pjesme.

Interesantno je kako porjeklo svake pjesme vodi do zrnceta, do sjemena koje vam neko da ili koje vam svijet da i to je ono što proces pisanja pjesme čini mističnim. Međutim, ta pjesma nastala je pošto sam čuo ili pročitao ili saznao da su u logorima smrti gudački kvarteti bili primorani da sviraju pored krematorijuma. Svirali su dok se odigravao horor, a sudbina tih ljudi bio je taj isti horor. Svirali su klasičnu muziku dok su njihovi sapatnici zavorenici ubijani i spaljivani. Taj stih „Igraj sa mnom do tvoje ljepote, uz goruću violinu“ („Dance me to your beauty with a burning violin“) govori o ljepoti postojanja i o njegovom kraju – izjavio je Koen.

Pjesma je prvi put objavljena 1984. godine na Koenovom albumu „Various Positions“. U sjećanje na sve stradale, brojni jevrejski muzički sastavi danas sviraju ovu pjesmu.

Izvor: Dnevno.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.