Uvesti školske uniforme modernog kroja

INICIJATIVA RODITELJA ŠKOLSKOG ODBORA OŠ „JOVA JOVANOVIĆ ZMAJ“

 

Roditelji Školskog odbora Osnovne škole „Jova Jovanović Zmaj“ u Trebinju pokrenuli su inicijativu da učenici od naredne školske godine nose školske uniforme, o čemu tek treba da se izjasne i ostali roditelji i nastavnici.

„Lično podržavam uvođenje uniformi, ali da se one uvedu na nivou republike. Mislim da je još jedno važno pitanje i način finansiranja tih uniformi, da li će se uključiti ministarstvo ili lokalna zajednica da finansira njihovu nabavku za one učenike koji su lošijeg materijalnog stanja“, kaže Darko Jegdić, direktor ove škole.

On dodaje da će o svemu tek uslijediti razgovori, anketiranje i dogovori sa učenicima, Savjetom roditelja koji čine predstavnici roditelja svih školskih odjeljenja, ali i sa Nastavnim vijećem, iako su pojedini nastavnici već prihvatili i nose radne mantile.

Jegdić dodaje da će nakon sjednica Savjeta roditelja i Nastavnog vijeća uslijediti ankete koje će sabrati reakcije i roditelja, i nastavnika, i učenika, a ako se to prihvati uputiće se inicijativa ka resornom ministarstvu.

„Mislim da bi naročito mlađa djeca bila oduševljena, najprije zato što se po prvi put susreću sa uniformama, ali ne način da se u škole vrate kecelje kao simboli  nekadašnjeg vremena, već to mogu biti moderne uniforme, kačketi koje sada omladina nosi, duksevi i prsluci modernog kroja, o čemu se, kako čijem, već u Srbiji uveliko razmišlja“, mišljenja je učitelj ove škole Milan Vujović.

Kaže da je svakako potrebno prije svega provesti anketu među roditeljima i djecom, predočavajući im modele sa prijatnim i veselim bojama koje se djeci dopadaju.

U Srbiji su o ovoj inicijativi već provedena anketa i već se očekuju rezultati, a sam njihov ministar prosvjete Mladen Šarčević voljan je provesti ovu reformu ukoliko većina bude za to.

Direktor Jegdić dodaje da, ukoliko anketa bude podržana u ovoj školi, ali, prije svega, ako ministarstvo na nivo republike da saglasnost za uvođenje školskih uniformi, išlo bi se na varijantu da one ne budu skupe i djeci prihvatljive …

 

Izvor: Saransak/NN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.