R.I.P. Čak Beri – Kratki pomen na jednog od pionira rok muzike

Pionir rokenrola i jedan od najuticajnijih muzičara u istoriji rok muzike preminuo je juče u 91 godini. Jedan od najboljih gitarista XX vijeka bio je, prije svega, prvoklasan pjesmopisac, direktno utirući put(okaz) najznačajnijim bendovima prošlog vijeka, Bitlsima i Stonsima, ali i velikim rok trubadurima poput Boba Dilana. Povodom smrti velikana, Mik Džeger je izrazio žaljenje i zahvalio na svoj inspiraciji koju je Čak Beri dao članovima njegovog čuvenog benda, kada su tek počinjali odnosno o tome maštali: “Nadahnuo nas je u tinejdžerskom dobu i udahnuo život u naše snove da postanemo muzičari”.

Čak Beri je svojim inovativnim autorskim pjesmama napravio most između bluza i roka, a istovremeno i između bijele i crne publike. Njegov prvi hit „Maybellene“ pjevušili su, i uz njega plesali i jedni i drugi, a zatim su uslijedile epohalne, bezbroj puta obrađivane pjesme koje su definisale rok istoriju: „Roll Over Beethoven, „Carol“, „Rock and Roll Music”, „Sweet Little Sixteen“, „Johnny B. Goode„… Potonju, podjednako inspirativna bluz-rokerima koliko li proto pankerima, NASA je poslala u kosmos 1986. godine, a vijest o tome i čestitku povom 60. rođendana potpisao je i Karl Sagan.

U tom smislu, Čak Beri se može smatrati rok astronautom, gitaristom, kompozitorom i pjesnikom koji se vinuo u stratosferu među prvima, a tek kasnije su došli Džimi Hendriks i odabrana bratija.

Riječi žalosti povodom smrti čuvenog muzičara izrazili su i Brajan Vilson, Kit Ričards, Brus Springstin, Ringo Star, Rod Stjuart, Bob Seger, Ron Vud, Hau Gelb, Kris Ekman i mnoge druge legende rok muzike.

Izvor: Stereoart.me

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.