Princeza tužnih očiju: Divio joj se svijet i klanjali kraljevi, a imala je jednu od najtragičnijih sudbina ikada

Njene smaragdne oči i izuzetna ljepota lica, stasa i glasa proslavile su Sorayu Esfandiary Bakhtiari koja je cijelom svijetu postala poznata kao „princeza s tužnim očima“, nesretna žena koju je sudbina proklela.  Bila je kćer iranskog plemića i ambasadora u Njemačkoj Khalila, koji je njenu majku Evu Karl upoznao upravo u Njemačkoj. Odrastala je i školovala se po cijeloj Evropi – od Velike Britanije i Francuske do Švicarske.  U međuvremenu je u Iranu posljednji iranski car Reza Pahlavi bio oženjen za princezu Fawziu, najstariju kćer egipatskog kralja Fuada I. I Fawzia je bila prekrasna žena koju su nazivali najljepšom ženom u Egiptu, a strani su je mediji nazivali „azijskom Venerom.

Leutar.net Princeza tužnih očiju: Divio joj se svijet i klanjali kraljevi, a imala je jednu od najtragičnijih sudbina ikada

Ipak, uprkos tome što se Favzija, koja se za iranskog šaha udala 1939. godine, dobro slagala sa svojim suprugom, nikad nije bila miljenica njegove majke – Taj Ol Moluk.

Brak je trajao devet godina, a kao kamen spoticanja bila je činjenica da prelijepa Favzija nije rodila muškog naslednika, već samo ćerku Šahnaz. Pritisak svekrve i sve češće svađe sa suprugom su kulminirale, te je usledio razvod 1948. godine. Ironično, Favzija se kasnije udala za egipatskog ministra s kojim je imala ćerku Nadiu i sina Muhameda.

Kockanje s muškim nasljednikom, šah nije smio da dopusti! Imao je mlađeg brata, Ali Rezu, koji je bio spreman da preuzme presto ukoliko Pahlavi ne bude imao sina. Zbog toga je muško dete bio krajnji i najvažniji cilj.

Iako vrlo dostojanstvena i nespremna da komentariše svoj život na iranskom dvoru, Favzija je prijateljicama govorila da je razvod najbolja stvar koja joj se dogodila u životu i da je zbog toga mnogo srećna.

Šarmantni bogataš u potrazi za novom ženom

Nakon svog prvog braka, misija šaha Reze bila je pronaći novu ženu. Iste godine kad se razveo (1948.) njegova sestra, princeza Šams ga je upoznala s prekrasnom devojkom, 16-godišnjom Sorajom.

Soraja je tada završila školovanje u Švajcarskoj, a kad je ugledala šaha – dogodila joj se ljubav na prvi pogled – isto je zadesilo i Rezu.

Nakon samo 24 sata od njihovog upoznavanja, uslijedila je i veridba! Ono što je privuklo Soraju kod Reze bila je njegova mješavina tradicionalnih, ali i modernih vrijednosti, što je savršeno odgovaralo njenom porijeklu. Osim toga, Reza je bio pravi simbol suptilne ekstravagancije.

Leutar.net Princeza tužnih očiju: Divio joj se svijet i klanjali kraljevi, a imala je jednu od najtragičnijih sudbina ikada
Soraja Esfandiari Bakhtiari (foto: wikipedia.org)

Baš kao Soraja, Reza se školovao u Švajcarskoj. Bio je legendarno bogat zahvaljujući svom ocu, ali čini se kako je Reza ipak imao istaknutu moralnu obavezu prema vlastitom narodu – vratio je posjed od navodno čak 2000 sela u Iranu koja je nasledio od oca.

Jedina prava ljubav

Nedugo nakon vjeridbe, Soraja je oboljela od tifusa i bila je vezana za krevet nekoliko nedelja. U to vreme, šah je bio zaljubljen do neba. Svakog jutra je dolazio u njenu sobi i na jastuk joj je ostavljao jedan dragulj kao simbol njegove ljubavi i odanosti. Par se vjenčao 2. februara 1951. godine, a Soraja je bila toliko slaba da je ispod venčanice nosila vunenu haljinu i vunene čarape.

Među darovima za vjenčanje, osim novca koji je Reza zamolio da se uplati u fond za iranske siromahe, bili su i Staljinova budna od nerca za Soraju, kao i brojni dragulji kraljevskih porodica širom svijeta koje su se interesovale za iransku naftu. Ceremonija je bila ukrašena sa oko 1,5 tona orhideja, tulipana i karanfila koji su bili poslani iz Holandije avionom. Za zabavu su u goste pozvali cirkus iz Rima. Nakon vjenčanja, Reza i Soraja su živeli kao u bajci – ali njihov idealan život počela je da ugrožava činjenica da Soraja ne ostaje trudna.

U oktobru 1954. godine, kada je Soraja imala 22 godine, doktor joj je rekao da postoji šansa da presto nikada ne dobije naslednika.

Dva dana nakon toga, šah je na svojoj rođendanskoj proslavi bio potpuno besan kad je saznao kako će njegov brat Ali Reza kasniti na zabavu jer se zabavlja negdje u blizini Kaspijskog mora. Sljedećeg dana je porodica saznala da je princ doživio avionsku nesreću u kojoj je poginuo, a iza njega je ostala ćerka koju je dobio s nepoznatom Francuskinjom. Počeo je da se vrši sve veći pritisak na Soraju i Rezu.

Uprkos pokušajima liječenja neplodnosti u Švajcerskoj, pomaka nije bilo, a šahu se sve češće sugerisalo da oženi još jednu ženu.

Nije željela da bude druga

Leutar.net Princeza tužnih očiju: Divio joj se svijet i klanjali kraljevi, a imala je jednu od najtragičnijih sudbina ikada

Reza je i sam počeo sve ozbiljnije da razmatra tu mogućnost, premda nije želeo. Prema šerijatu, šah je mogao dovesti novu ženu u porodicu – ako na to pristane prva žena.Osim toga, preduslov je bio da ima dovoljno novca, što za bogatog Rezu nije predstavljalo nikakav problem, ali i fizičke kondicije kako bi obe žene mogle biti „zadovoljne“.

Sa Sorajom se pokušalo pregovarati da pristane na takav aranžman, ali ona je to apsolutno odbijala uz izjave kako brak treba biti svetinja, kao i njihova ljubav. Ipak, ubrzo je stiglo saopštenje za javnost iz roditeljske kuće šaha, kojem je kumovala njegova majka. U njemu je pisalo:

Njegovo Veličanstvo Muhamed Reza Šah Pahlavi smatra da naslednik prestola mora biti direktnog porijekla po muškoj liniji iz generacije u generaciju. S najdubljim žaljenjem, a u interesu budućnosti države i dobrobiti njenih ljudi u skladu s željom Njegovog Veličanstva, žrtvovaću svoju sreću i pristati na odvajanje od Njegovog carskog veličanstva.

Uvređena i slomljena od tuge, ostala je dostojanstvena

Iako ga je fatalno volela, Soraja nije mogla podnoijeti ideju da njen suprug posjećuje nečiju tuđu postelju, koliko god joj šah tvrdio da bi to bio samo fizički čin. Odlučila je da se odrekne svog voljenog supruga, jer ga je previše voljela i nije mogla da ga dijeli. Uvređena je odlučila da ode iz zemlje uz poslednje reči upućene svom suprugu: „Da li bi ti mene dijelio?“.

Razvod je postao služben 21. marta 1958. godine kada je to šah javno ozvaničio na državnoj televiziji. Soraja se vratila u Francusku te je nakon duge depresije pokušala da započne novi život. Utjehu je pronašla u poslu, kao glumica.

Slomljeno srce joj je liječio italijanski režiser Franko Indovina. Ali, ni u toj ljubavi nije imala sreće – nakon pet godina veze on je umro u avionskoj nesreći. Sa šahom, kao ni njegovom trećom suprugom nije nikad više komunicirala, a cio život je proživjela u borbi s tugom i depresijom. Umrla je 2001. godine, a sahranjena je u Njemačkoj, u grobnici svojih roditelja.

Šahova djeca nikad nisu došla na presto
Pragmatičan Reza koji je odlučio da žrtvuje svoju sreću, po mnogima je time zapečatio svoju sudbinu. Ponovo se oženio za 21-godišnju Farah Dibu, koja mu je rodila sina. Nasljednik zbog kojeg je žrtvovao sve nikad nije postao car – 1979. je u iranskoj revoluciji ukinuta monarhija, a Reza je umro u prognanstvu.Izvor:

Izvor: Dnevno.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.