Petrović: Izbaciti politiku iz lokalnih zajednica

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izjavio je da očekuje da na izborima za savjete gradskih i seoskih mjesnih zajednica, koji se danas i sutra održavaju u ovom gradu, budu izabrani kvalitetni ljudi koji će na najbolji način predstavljati svoje sugrađane.
Petrović je istakao da očekuje da se izbaci politika iz mjesnih zajednica, da preovladaju obični ljudi, da to bude narodna, a ne politička priča, te pozvao građane Trebinja da u što većem broju izađu na današnje izbore u osam gradskih mjesnih zajednica i sutra u 10 seoskih mjesnih zajednica.
„Napravili smo sistem da svaki dio mjesne zajednice ima svog kredibilnog predstavnika, koji će biti glavna poluga gradske vlasti“, rekao je Petrović Srni nakon što je glasao za savjet mjesne zajednice Hrupjela.
On je naveo da je bilo predviđeno 15.000 KM u budžetu grada Trebinja za ovu namjenu, ističući da izbori za savjete mjesnih zajednica ne koštaju ništa, jer je sve organizovano vlastitim resursima.
„Mislim da ovakav način izbora savjeta mjesnih zajednica će sigurno biti primjenjivan širom Balkana. Već su nam dolazili predstavnici Evropske komisije, koji su saopštili da su oduševljeni načinom sprovođenja ovih izbora u gradu Trebinju“, rekao je Petrović.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Trebinja Nenad Milićević istakao je da izborni proces na svim biralištima u osam gradskih mjesnih zajednica teče nesmetano i da je izlaznost dobra.
Posljednji izbori za savjete mjesnih zajednica u Trebinju održani su 2009. godine, iako je zakonski rok 90 dana nakon provedenih lokalnih izbora.
Građani će izabrati ukupno 112 članova savjeta, koji će kao legitimno izabrani predstavnici svog sektora – ulice, dijela grada ili određenog seoskog područja biti prva adresa na koju će građani moći da ukazuju na potrebe, delegiraju problem i kandiduju projekte, a oni dalje da djeluju prema Gradskoj upravi.
Izabrani predstavnici sektora, odnosno članovi savjeta naknadno će među sobom birati predsjednika mjesne zajednice.
Birališta u prostorijama mjesnih zajednica danas i sutra biće otvorena od 9.00 do 18.00 časova, a za identifikaciju glasača potrebna je lična karta.
Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.