Špirić stan u Beču kupio „od prodaje knjiga i donacija prijatelja“?!

Službenici SIPA-e već su obavili razgovor sa bivšim državnim ministrom finansija. Špirić je, kako saznajemo, istražnim organima kazao da je novac na njegovom računu rezultat prodaje knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja!?

Tužilaštvo BiH ponovo je aktiviralo istragu protiv Nikole Špirića“, saznaje Žurnal. Državnoj agenciji za istrage i zaštite, odnosno Finansijsko-obavještajnom odjeljenju SIPA-e, dostavljena je naredba da se provjere Špirićeve bankovne transakcije  iz 2008. godine, kada se na njegovim računima pojavilo preko 400 hiljada evra. Tim novcem, Špirić je, podsjećamo, kupio stan u Beču.

ŠTA JE REKAO ISTRAŽIOCIMA

Početkom prošle godine, tada glavni državni tužilac Goran Salihović saopštio je javnosti da je „na osnovu medijskih natpisa formiran predmet u vezi sa kupovinom stana Nikole Špirića“. Ipak, u julu iste godine, Salihović je izvijestio javnost da „istraga protiv Špirića nikad nije zvanično otvorena“, a da je nakon „provjera u SIPA-i donesena odluka o neprovođenju istrage“.

Međutim, nakon suspenzije glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića, u njegovom kabinetu su pronađeni brojni predmeti koje je on pokušao da zataška. Među njima je bio i spis protiv Nikole Špirića, koji je aktualna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljke Gordana Tadić ponovo aktivirala. Stoga je SIPA-i proslijeđena naredba da se utvrdi porijeklo Špirićevog novca.

Prema informacijama Žurnala, službenici SIPA-e već su obavili razgovor sa bivšim državnim ministrom finansija. Špirić je, kako saznajemo, istražnim organima kazao da je novac na njegovom računu rezultat prodaje knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja!? O kakvim je donacijama riječ, službenici SIPA-e istražiće u narednom periodu.

No, nekoliko činjenica bitno je istaći. Tokom sporne 2008.godine u Brčkom je otvorena Rafinerija šećera čiji je vlasnik – Ilija Studen. Na svečanom otvaranju bio je prisutan i Nikola Špirić koji je tada obavljao funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Špirić je krajem iste godine uticao na donošenje odluke kojom su Iliji Studenu omogućene poreske olakšice za uvoz šećera. Sve se, dakle, poklapa sa periodom u kojem Nikoli Špiriću na račun otvoren u Raiffeisen banci u Banja Luci biva uplaćeno 400 hiljada evra. Direktor Raiffeisen banke u tom periodu bio je brat Ilije Studena – Slavko. Govoreći u Žurnalovom istraživačkom filmu Pandorina kutija, najmanje dva svjedoka su potvrdila da je upravo preko brata Slavka Ilija Studen uplatio mito Nikoli Špiriću, što je on, naravno, sve demantovao.

KONTAKTI SA SALIHOVIĆEM

Sve ove činjenice bile su poznate Tužilaštvu BiH, ali je tadašnji glavni državni tužilac odlučio da ne provodi istragu. Upravo su Salihovićeva postupanja u predmetu Špirić jedna od tačaka disciplinske tužbe, zbog koje je i suspendovan.

Osim toga, postupajući po nalogu predsjednika Suda BiH, Obavještajno bezbjednosna agencija zabilježila je brojne kontakte Gorana Salihovića i Nikole Špirića. U jednom takvom kontaktu posrednik je bio Salihovićev šef kabineta Hasan Pleh koji je o svim detaljima, potom, izvijestio glavnog državnog tužiaoca. Tema tog sastanka bila je Salihovićeva odluka da se protiv Nikole Špirića ne provodi istraga zbog kupovine stana. Ipak, nakon suspenzije Gorana Salihovića, aktualna glavna tužiteljica Gordana Tadić odlučila je da ovaj predmet istraži do kraja.

Izvor: zurnal.info
Piše: Avdo Avdić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.