Hoće li „Pandorina kutija“ biti zatvorena?

Ponovo se zatalasalo zbog najveće akcije u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala. Akcije u kojoj je jedan od glavnih likova Kemal Čaušević. Akcija „Pandora“.

“Ovo je jedan od nasrećnijih trenutaka u mom životu“, rekao je prilikom hapšenja bivši direkotr UIO BIH, Kemal Čaušević.

Srećni trenuci pretvoreni su u dane kada upozorava da je prevaren, da mu je život ugrožen i da je kriminal zatašakan i to od strane bh. pravosuđa. Sve je to napisao u pismu koje je prošle sedmice poslao na adrese Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Suda i Tužilaštva BiH. Čaušević je za kriminal i korupciju ponovo optužio čelnike SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

„Tako su, naprimjer, odmah nakon davanja mog iskaza utvrdili da je 397 hiljada evra nepoznatog porijekla Nikola Špirić prebacio u Beč (kupovina stana), a da je `Robot` privatizovao `Biru` sa velikim zalihama različitih uređaja. Ja sam i za druge stvari, odmah po izlasku iz pritvora dostavio više stotina stranica dokumentacije o kriminalu“, napisao je  Čaušević.

SNSD-ov Nikola Špirić nije odgovarao na naše pozive. Ranije je tvrdio da to nije tačno. “Nisam svetac, ali nisam ni ono što žele da mi pripišu“, rekao je Špirić.

Kemal Čaušević u pismu navodi da je tužiocu Dubravku Čampari dostavio i dokaze o umješanosti Dragana Čovića u nezakonitu kupovinu zgrada za potrebe UIO u Mostaru. Međutim, tvrdi da je Čampara rekao da su ti dokazi – nedokazivi, zbog čega ga optužuje za nečasne radnje.

„Takođe, ja se nikad ni sa kim nisam dogovorio niti sklopio bilo kakav korupcijski sporazum. Sa gnjevom odbacujem tezu tužioca (Čampara), da smo se mi nešto početkom 2007. godine dogovarali. Ja znam da smo mi samo jednom bili zajedno i to kada mi je namješteno od strane Lagumdžija Hajrudina (jedan od direktora u UIO, kadar SDA), koji im je otkrio da sam ja u martu 2010. godine u Turskoj, gdje istražujem kako se uvozi tekstil, a izvoze orasi“, napisao je Čaušević.

Tekstil, orasi, stanovi, zgrade, vraćanje poreza, oslobađanje carina –  utvrđeno je da se radi o kriminalu od dvije milijarde maraka.

“To se nije desilo u analima našeg pravosuđa da osumnjičeni upozorava tužioce da ništa ne preduzimaju da dokažu krivicu i njemu, a i svim onima koje je naveo i prozvao“, kaže za BN televiziju ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Prvi carinski sindikalac Mehmedalija Osmić protiv Čauševića je podnosio prijave i javno navodio primjere kriminala. Tvrdi da je uloga Kemala Čauševića bila da izvršava naredbe visoko pozicioniranih političara.

“On je zapošljavao njihovu djecu, on je krao, ali i njima davao“, izjavio je za BN televiziju, Mehmedalija Osmić.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. godine zajedno sa još 54 osobe zbog sumnje za organizovani kriminal, pranje novca, crinske i poreske utaje. Pušten je nakon tri mjeseca pritvora, a optužnica u ovom predmetu podignuta je tek nedavno i u njoj nije pomenut organizovani kriminal. Niko od prozvanih nije optužen, a svjedok –  pokajnik Kemal Čaušević je optužen za zloupotrebu položaja i pranje novca.

Zajedno s njim je uhapšeno još nekoliko carinika, među njima i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO-a.

Danas su svi na slobodi i skoro svi na istim radnim mjestima. Tužilaštvo BIH je na potezu – ili će raspetljati Gordijev čvor ili će Pandora biti zatvorena?!

RTVBN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.