Profesori iz Foče smijenili dr Veljka Marića

Profesori sa Katedre hirurških disciplina Medicinskog fakulteta u Foči još u junu prošle godine donijeli su većinom glasova Odluku o smjeni rukovodioca Katedre prof. dr Veljka Marića i imenovanju novog rukovodioca, doc.dr Milivoja Dostića, ali odluka nikada nije sprovedena. Profesori su u više navrata o svojoj Odluci obavještavali dekana Medicinskog fakulteta u Foči prof. dr Milana Kulića i Rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslava Grujića ali nikada nisu dobili odgovor i objašnjenje zbog čega se ne sprovodi njihova Odluka koju su donijeli u skladu sa Statutom i Pravilnikom.

Za odluku o Marićevoj smjeni na sjednici održanoj 8.6.2016. na Medicinskom fakultetu glasalo je 5 od ukupno 7 članova katedre. U obrazloženju odluke profesori su naveli samovolju prof. Marića i donošenje odluka bez znanja katedre, kršenje Pravilnika, nesazivanje sjednica i samovoljno i proizvoljno određivanje članova Komisije za odbranu i ocjenu magistarskih radova i doktorskih disertacija.

Uprkos obrazloženoj Odluci katedre skoro godinu dana dekan i rektor su ignorisali legitiman zahtjev nastavnika hirurške katedre.

Dr Veljko Marić je visoki funkcioner SNSD-a koji trenutno obavlja funkciju narodnog poslanika, predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a i direktora Univerzitetske bolnice u Foči, pa se predpostavlja da trenutno ne postoji politička volja da se odluka o smjeni sprovede.

U nastavku donosimo tekst zapisnika sa pomenite sjednice, te dva Zahtjeva za održavanje sastanka Katedre hirurških disciplina.


Zapisnik sa sjednice Katedre za hirurške grane, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Medicinskog fakulteta u Foči

Dana 08.06.2016  godine sa početkom u 15.00 časova u prostorijama Dekanata Medicinskog fakulteta u Foči održana je sjednica Katedre za hirurške grane.

Sjednici su u cjelosti prisustvovali svi članovi Katedre sa pravom glasa:

 1. Prof. dr Veljko Marić, rukovodioc Katedre
 2. Doc. dr Milivoje Dostić
 3. Doc. dr Dražan Erić
 4. Doc. dr Vjeran Saratlić
 5. Doc. dr Radmil Marić
 6. Doc. dr Sanja Marić
 7. Doc. dr Maksim Kovačević

Dijelu sjednice su prisustvovali:

Prof. dr Milan Kulić, Dekan Medicinskog fakulteta

Igor Tešević, sekretar Medicinskog Fakulteta

Na početku sjednice prisutni su se složili da se vodi audio zapis sjednice u cjelosti.

Sjednicu je vodio Prof. dr Veljko Marić koji je predložio sljedeći dnevni red:

 1. Projekti doktorskih disertacija
 2. Izbor rukovodstva katedre i njenih predstavnika u Naučno-nastavnom vijeću Medicinskog fakulteta
 3. Razno

Poslije diskusije o dnevnom redu i njegovog usvajanja prisupilo se raspravi po pojedinim tačkama.

Donešeni su sljedeći zaključci:

 1. Povodom razmatranja prijedloga projekta za izradu doktorske disertacije kandidata dr Alena Pilava jednoglasno je zaključeno da se članovima katedre sa pravom glasa dostavi navedeni prijedlog na razmatranje u elektronskoj formi te je dat rok od 10 dana da se o istom elektronski izjasne.
 2. Većinom glasova izabrani su: zamjenik rukovodioca katedre: doc. dr Erić Dražan, dva člana Nastavno-naučnog vijeća u užem sastavu: doc. dr Erić Dražan i doc. dr Maksim Kovačević sekretar Katedre doc. dr Maksim Kovačević
 3. Većinom glasova (pet od ukupno sedam) Hirurška katedra je zaključila da traži razrješenje rukovodioca Katedre i pokretanje procedure za razrješenje.
 4. Podržava se prijedlog da se mr. sc med Nenad Lalović nakon sticanja zvanja doktora medicinskih nauka bira u zvanje docenta na Katedri za hirurške grane.
 5. Usvojen je prijedlog da se obavi nadoknada vježbi studentima koji imaju izostanke.

Sastanak je završen u 15.30.

Audio snimak sastanka u prilogu.

Zapisnik vodio                                                                                                    Rukovodilac Katedre

Doc. dr Maksim Kovačević                                                                               Prof. dr Veljko Marić

Leutar.net Profesori iz Foče smijenili dr Veljka Marića

Leutar.net Profesori iz Foče smijenili dr Veljka Marića

Leutar.Net

 

2 KOmentara

 1. Pa, kad je dekan medicinskog fakulteta veterinar po struci, onda se i prema doktorima ponašaju kao prema stoci. Medicinski fakultet u Foči najprije ne bi ni postojao da nije bilo pokojnog i uvaženog prof. dr Boriše Starovića i ostalih, na prvom mjestu, sarajevskih profesora pa onda i profesora iz Srbije. Danas, a ima već deset godina da je tako, ime prof. dr Starovića gotovo da se ne smije spomenuti od samovolje Veljka Marića i njegovog trabanta veterinara Kulića, a i sami fočaci taman isto toliko pokazuju koliko nikad nisu imali uvažavanja za jedinstvenu ljudsku veličinu kao što je bio pokojni profesor Starović jer do danas nisu dali nijednoj ulici u Foči ime po uvaženom profesoru koji je tu malu, zabačenu varošicu izdigao iz taloga nepostojanja i obasjao je svjetlošću spoznaje ostalog svijeta onog dana kad je tu osnovao fakultet. Ali neka su digli bistu kralju Petru! Baš kao da im je kralj Petar u Foču doveo fakultet da ih obrazuje i studente da im pune džepove, a ne prof. dr Boriša Starović. Sramota i tuga!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.