Vlada RS nagradila Obrada Kesića sa 110.000 KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odlučila je da za 20 odsto poveća ranije planirani iznos za finansiranje Predstavništva RS u Vašingtonu. Šefu Predstavništva Obradu Kesiću će sada biti na raspolaganju 700.000 KM, odnosno dodatnih 110.000 KM, za koliko je smanjena stavka za osnivanje novih predstavništava RS.

U “Odluci o izmjenama odluke o rasporedu sredstava za finansiranje rada predstavništava RS u inostranstvu za 2017. godinu“, koju je Vlada RS usvojila prošle sedmice, navedeno je da će 110.000 KM Predstavništvu u Vašingtonu biti isplaćeno u jednokratnom iznosu, dok će preostali dio biti isplaćen u jednakim mjesečnim iznosima, kao i ostalim predstavništvima, ili u izuzetnim slučajevima kvartalno, u skladu sa prilivom novca u budžetu RS.

Opozicija u RS nedavno je iznijela niz zamjerki na rad Predstavništva RS u Vašingtonu, a posebno nakon uvođenja američkih sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Predstavnici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS tražili su detaljan izvještaj o aktivnostima ovog predstavništva, ali i izvještaj o troškovima i rezultatima nedavnih putovanja premijerke RS Željke Cvijanović u SAD.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović tada je rekao da je Željka Cvijanović već informisala Vladu RS o svojim putovanjima usmeno, a da će uskoro to učiniti i pismeno.

Ne štedi se ni na Peroviću

Za finansiranje rada predstavništava RS u inostranstvu u ovoj godini iz budžeta RS biće izdvojeno 4,4 miliona KM.

Najveći iznos predviđen je za rad Predstavništva u Moskvi i to 770.000 KM, a odmah iza njega, nakon najnovije odluke Vlade RS, je Predstavništvo u Vašingtonu koje će u 2017. dobiti 700.000 maraka.

Pored predstavništava u Moskvi i Vašingtonu, značajne iznose dobiće i ostalih šest predstavništava.

Predstavništvo u Beogradu dobiće 695.000 KM, u Štutgartu 380.000 KM, u Briselu 570.000 KM, u Jerusalimu 300.000KM, dok će predstavništva u Beču i Solunu dobiti 450.000 KM odnosno 350.000 KM.

Na uštrb Vašingtona, stavka za osnivanje i rad novih predstavništava smanjena je na 185.000 KM.

Mediji su nedavno prenijeli da RS više nema predstavništvo u Izraelu i da je ono preregistrovano u nevladinu organizaciju.

Izvor: CAPITAL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.