Trebinjske gimnazijalke druge na takmičenju iz eksperimentalne fizike

ALEKSINAC – Učenice trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić” Sara Pikić i Anđela Đordan osvojili su drugo mjesto na takmičenju u demostracionim eksperimentima koje je organizovano u srbijanskom gradu  Aleksincu u okviru Međunarodne konferencije o nastavi  fizike od 3. do 5. marta.

Profesor Nenad Grković, koji je radio sa nagrađenim trebinjskim učenicama, kaže da je jedino ovaj eksperiment “Lovca i majmuna”, koji su nazvali po istoimenom zadatku iz fizike, prošao za ovo takmičenje, iako je bilo još prijavljenih iz ove trebinjske škole.

“Eksperiment je bio  izuzetno osjetljiv, trebalo je pogoditi tijelo u slobodnom padu pomoću običnog projektila – ispaljivanjem iz obične cijevi. Pored demonstracije trebalo je i odbraniti eksperiment”, pojašnjava Grković i dodaje da je Sara Pikić u tome uspjela.

On ističe da su u pripremi eksperimenta učestvovale učenice trećeg razreda Sara Pikić i Anđela Đordan, ali da je zbog pravila takmičenja prilikom demonstracije i odbrane eksperimenta bila sama Sara Pikić.

“Sastavljanje demostracionog eksperimenta, u čeme su učestvovale obje učenice, bilo je, možda i najzahtjevnije, pošto je trebalo prije svega sakupiti sve te dijelove. U tome i jeste poenta  da učenici pređu sa teorije na praktični rad”, zaključuje Grković.

Učenica Sara Pikić, kojoj je ovo prvo takmičenje, priznaje da je imala veliku tremu prilikom odbrane eksperimenta.

“Eksperiment sam trebala odbraniti pred pet istaknutih članova žirija koji su poznati profesori iz ove regije.  Imala sam veliku tremu i zbog osjetljivog eksperimenta koji se trebao dosta precizno naciljati da bi se tačno izveo”, navodi Pikić.

Učenica Anđela Đordan, za Radio Trebinje, kaže da  im je ovaj eksperiment bio veliki izazov.

“Iako je bilo više eksperimenata koje smo mogli da izaberemo, ipak smo se odlučili za ovaj, jer je bio jedan od najtežih eksperimenta i za sklopiti i demonstrirati, ali je ujedno i najzanimljiviji”, zaključuje Đordan.

U narednom periodu, prema riječima profesora Nenada Grkovića, cilj je popularizacija i približavanja fizike uz pomoć praktičnog rada.

I ovo takmičenje je dokaz da fizika može biti zanimljiva i prosječnom učeniku, samo je bitno promijeniti pristup”, navodi Grković i dodaje da u narednom periodu planiraju da organizuju sajam fizike gdje bi učenici pravili i prezentovali svoje eksperimente. Pored toga, prema njegovim riječima, u planu je i pravljenje udruženja fizičara, koje bi se takođe bavilo popularizacijom fizike na teritoriji Hercegovine.

Izvor: RT

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.