RTRS Lazanskom isplatio 17,500 KM, Đakoviću 16,000 KM

Javno preduzeće „Radio-televizija Republike Srpske” dosad je Miroslavu Lazanskom isplatilo 17.602,47 KM po osnovu autorskog ugovora, a Mati Đakoviću 16.142,38 KM zarađene plate.

„Miroslav Lazanski je na RTRS-u angažovan od marta 2016. godine sa autorskim ugovorom” za emisiju „Lazanski direktno”. „Za deset mjeseci 2016. godine i prvi mjesec 2017. godine, Miroslavu Lazanskom po osnovu autorskog ugovora, isplaćeno je ukupno 17.602,47 KM, odnosno mjesečno 1.600,22 KM”, odgovorili su mi iz ovog javnog preduzeća nakon što sam im uputio zahtjev za pristup informacijama na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske.

Navode kako u iznos naknade po tom autorskom ugovoru „bez dodatnih troškova ulaze i svi ekskluzivni sadržaji koje Miroslav Lazanski snimi na terenu kao što su bili materijali sa Sirijskog ratišta, te ostali događaji koje prati Lazanski.”

Obznanili su i da su Mati Đakoviću, zaposlenom u RTRS-u od juna 2016. godine, na ime plate do sada isplatili 16.142,38 KM – u prosjeku 1.718,75 KM mjesečno „uz obračun minulog rada i toplog obroka”.

Naposljetku su me obavijestili i kako se „svi ostali troškovi za emisije Lazanskog i Đakovića planiraju […] budžetima emisija „Lazanski direktno“ i „Telering“, a iznosi se po emisiji kreću između 100 i 200 KM.”

Podsjećam, RTRS je prethodno odbio da odgovori na poslaničko pitanje Kluba poslanika Partije demokratskog progresa. Iako su poslanici tražili da ih to javno preduzeće obavijesti koliko su novca građana isplatili Lazanskom, RTRS je odbio to da učini, tvrdeći da ta informacija „predstavlja lično primanje Autora”. Naravno, kada je riječ o prihodima zaposlenih u javnim organima, takve se informacije moraju objaviti, što je potvrdila i Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.

Odgovor RTRS-a u cijelosti možete da pročitate u prilogu.

 

Izvor: frontal.rs / Stefan Mačkić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.