I RS donosi zakon, uskoro zabrana pušenja na javnim mjestima u cijeloj BiH

U toku ove godine, na prostoru cijele BiH, će biti zabranjno pušenje na svim javnim mjestima uključujući i ugostiteljske objekte.

Kako su nam potvrdili u Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS trenutno je u pripremi novi zakon, sličan onom koji je krajem prošlog mjeseca utvrdila Vlada Federacije BiH, a koji  predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnim mjestima. Novi zakon će biti precizniji i  rigorozniji od postojećeg koji je u RS usvojen još 2004. godine.

Za sada u resornom Ministarstvu ne žele otkrivati previše detalja, ali naglašavaju da će zakon biti sličan onom u Federaciji BiH, gdje se zabrana pušenja odnosi  na sve zatvorene javne prostore, uključujući i ugostiteljske objekte,  i radna mjesta, dok će pušenje biti dozvoljeno na otvorenom, u privatnim objektima, kao i u posebnim prostorijama u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Jedan od noviteta u FBiH, je i zabrana pušenja u automobilu ukoliko se u istom nalazi osoba mlađa od 18 godina.

Zakon u FBiH između ostalog predviđa I zabranu prodaje duhanskih proizvoda na udaljenosti do 100 m od škola, novi izgled pakovanja  ovih proizvoda koji će sadržavati 65 posto površine sa grafičkim upozorenjima po zdravlje, kao i zabranu termina „light“, „superlight“ i slične.

Što se tiče nargila i elektronskih cigareta, Zakon reguliše ovu oblast na način da se ti proizvodi smatraju duhanskim i ostalim proizvodima za pušenje i na njih se odnose iste odredbe koje su propisane za cigarete. U praksi to znači da se sva ograničenja predviđena za cigarete, odnose na nargile i elektronske cigarete podjednako.

Po novom zakanu u FBiH novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice koje  upotrebljava duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu suprotno ovom Zakonu. Kazna u iznosu od 2000 do 5000 KM plaća  pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhanskih prozvoda u skladu sa članom 5 ovog Zakona a kaznom 300 do 1000 KM kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Inače zakon o Zabrani pušenja  koji je trenutno na snazi u RS donešen je  još 2004. godine, a kazne za njegovo kršenje prilično su visoke i dostižu čak iznose od 15.000 KM. Međutim, i pored relativno dobre zakonske regulative mnogi puše na svim javnim mjestima, a sankcija skoro da i nema.

Tako je zdravstvena inspekcija Gradske uprave Grada Banjaluka  u toku prošle godine izvršila 253 kontrole zabrane pušenja duvanskih proizvoda na javnim mjestima i izdala samo tri prekršajna naloga u iznosu od 3000 maraka. Kontrole su vršene u ugostiteljskim objektima u kojima se priprema i uslužuje hrana, zatim u vaspitno obrazovnim objektima, objektima za njegu i uljepšavanje lica i tijela, kao i u objektima za smještaj i boravak učenika i studenata. Dvije kazne su izrečene u ugostiteljskim objektima , a treća u objektu za njegu i uljepšavanje lica i tijela. Odgovor na pitanje kako je moguće da su za 15 mjeseci izrečene samo tri kazne, kada je poznato da većina ugostiteljskih objekata nema odvojene prostorija za pušače i kada se duvanski dim može vidjeti bukvalno na svakom ćošku, bilo je nemoguće dobiti.

I stoga, kako to obično biva u našoj zemlji, problem nije u zakonima, problem je uvijek u njihovoj implementaciji. I dok god imamo takvu situaciju, teško da se može uticati na svijest ljudi i umanjiti pušenje.

IZVOR

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.