Da li neko vaš boluje od depresije?

Evo jedna odlična edukativna lekcija na današnji kišni dan 🙂 O čemu drugom nego o depresiji… Razlozi za depresivno stanje su svuda oko nas. Neko je jači, a neko preslab da bi izdržao taj pritisak. Najgore se prepustiti tom stanju i čekati da prođe samo od sebe, znači čekati da uzroci nestanu.

Kod nas bi to dugo trajalo…

Iako svaka druga osoba ima simptome depresije, rijetko ko traži pomoć ljekara zbog društvene stigme. Često se boje da ih prozovu “ludima” ili “ćaknutima”, ili im „prišiju“ neki drugi uvrjedljiv epitet, a njegovi/njeni bližnji ne uspijevaju da uspostave granicu između tuge i depresije. Zbog toga, mnogi žive sa ovom groznom bolešću čak decenijama, a neki nažalost i okončaju svoj život bez da su ikada tražili pomoć.

Ovo su glavni simptomi depresije:

– Depresivno raspoloženje (tuga, praznina)
– Gubitak interovanja za stvari koje su nas nekad zanimale
– Promjena tjelesne kilaže – gojenje ili mršavljenje
– Promjena obrasca sna – pretjerano spavanje, prekinut san, nesanica
– Psihomotorna agitacija – usporenost, umor ili iritabilnost
– Osjećaj umora – osjećaj da smo stalno umorni i da smo izgubili energiju
– Osjećaj manje vrijednosti i krivice i za stvari koje su van naše kontrole
– Manjak koncentracije
– Misli o smrti

I koliko god bilo teško osobi koja boluje od depresije, ni bližnjima oboljelog nije mnogo lakše, a kamoli bračnom partneru. Osjećate se manje poželjno i krivo za osjećanja bližnje osobe, bespomoćno jer osjećate da ne možete da pomognete, mislite da se partner “odljubio” od vas… A prava istina je da je depresija bolest, baš kao rak, jedino što ova bolest napada dušu.

Kako pomoći partneru oboljelom od depresije?

Budite podrška

Jedan od najvećih faktora da oboljeli počne da se oporavlja jeste i podrška porodice. Razgovarajte sa njim/njom, imajte strpljenja, ne pritiskajte ga/je da vam kaže i ono što ne želi. Slušajte šta vam priča, ne prekidajte u pola riječi ni zbog dobronamjernog savjeta. Imajte u vidu da je vašem partneru mnogo teško da se otvori i razgovara. Zato slušajte! Jedan od najvećih problema je kako predložiti oboljelom da zatraži pomoć, jer često oni to shvataju kao napad. Zato krenite iz okola – dajte primjere iz okruženja, edukujte se i gledajte filmove na tu temu koji će možda pomoći vašem partneru da sam potraži pomoć.

Ne napadajte ga

Ovo je možda najbitniji korak. Mnogi shvataju depresiju svog bračnog partnera kao ličnu uvredu. Nije teško shvatiti zbog čega – depresija ubija želju za seksom, oboljeli osjeća da nema želju za životom gdje se često ovaj drugi pita zar nije srećan NAŠIM životom, zar ga ja ne usrećujem itd. Onda idu i napadi – ustani iz kreveta, po cijeli dan spavaš, jedi nešto, šta si stalno smoren/a itd. Imajte u vidu da to nije ponašanje vašeg muža ili supruge, već depresije i da takve reakcije samo produbljuju depresivna raspoloženja vašeg partnera.

Ne shvatajte lično

Iako je teško, red je na vas da budete jaki da biste spasili i osobu koju volite i vaš brak. Zato, umjesto kritike, probajte da inspirišete muža ili suprugu da ustanu iz kreveta – pozovite u goste njegovog/njenog dobrog druga/drugaricu, iznenadite ga/je, predložite fizičke aktivnosti – one strašno mnogo mogu da pomognu u liječenju depresije, potrudite se da vaš partner vidi što više sunca, da se kreće i da se druži. Zamolite ga da uradi nešto u čemu znate da je dobar – osjećaj uspješno obavljenog zadatka svakog oraspoloži.

Probajte da kritiku zamijenite hvalom – umjesto izjava poput “ne mogu sve sam/a, ti samo plačeš, ustani iz kreveta, uradi nešto, prijavi se za posao neki”, recite “da li se sjećaš kada smo vozili bicikle? To mi je bio/bila jedan od ljepših dana. Mogli bi opet” ili “Tvoje palačinke su najbolje na svijetu. Je l’ možeš večeras da ih napraviš?”, “Djeca se žale da više vole kada ih ti vodiš u školu. Je l’ možeš ti da ih vodiš ove nedjelje?”

Budite jaki – bolest zvana depresija je teška, ali izlaz postoji!

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.