Dr Erić uspostavlja most saradnje sa Bahreinom

Poslije niza uspjeha i domaćih priznanja, plastični hirurg iz Foče dr Dražan Erić dobio je poziv od g-dina Rejada Jusufa, predsjednik Bosansko-bahreinskog centra, posjeti Kraljevinu i prezentuje svoja dostignuća Udruženju poslovnih žena Bahreina. Rejad Jusuf već dugi biz godina povezuje privrednike i vodeće političare dvije zemlje, i do sada je uspješno realizovao niz velikih investicija u BiH. Imajući u vidu ekspanziju zdravstvenog turizma i veliki novac koji se u arapskom svijetu izdvaja za estetsku hirurgiju, postoji mogućnost da dr Erić uspostavi saradnju sa zdravstvenim ustanovama u Bahreinu, i da ugledni srpski plastični hirurzi budu gostujući profesori. „Čast mi je što sam dobio poziv da predstavim svoje radove u Bahreinu. Poznato je da bogate i u razvijene države sve više ulaže u zdravstveni turizam, i da medicina postaje jedna grana privrede. Naši hirurzi i plastičari su jako cijenjeni, i razgovaraćemo o mogućnostima da naši ugledni profesori iz plastične i rekonstruktivne hirurgije povremeno održe predavanja kolegama u Bahreinu, pokažu i prenesu svoje znanje i iskustva kolegama u arapskim zemljama“.

Dr Dražan Erić dobio je poziv da bude i jedan od predavača na velikom Kongresu Arapske asocijacije za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju koja se od 9-og do 12-og marta održava u glavnom gradu Kraljevine Bahrein Manami. Kongres u Bahreinu okupiće 1 000 najpoznatijih plastičnih hirurga iz arapskog svijeta, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Rusije, a među njima su velika svjetska imena plastične hirurgije poput prof. Pitera Neligana sa Univerziteta u Torontu, prof. Đovani Botija sa Univerziteta u Veroni, pionira konturiranja tijela u liječenju ekstremne gojaznosti dr Al Alija, te Ale Bašira iz Londona, nekadašnjeg dugogodišnjeg ličnog ljekara Sadama Huseina sve do njegovog svrgavanja.

Dr Erić će kao jedini predstavnik iz BiH održati predavanje na temu „Replantacija i revaskularizacija prstiju i šake“, u kojoj će predstaviti svoje operativne zahvate replantacije prstiju i šake a koje su sada već rutinska procedura u Univerzitetskoj bolnici Foča. „Radi se o velikom i važnom naučnom skupu na kome će se okupiti trenutno najbolji stručnjaci iz plastične i rekonstruktivne hirurgije. To je odlična prilika da upoznate eminentne profesore sa najvećih klinika, vidite nove metode rada, steknete nova znanja. Pripremio sam predavanje o replantaciji i revaskularizaciji prstiju i šake, rezultatima koje smo postigli u ovoj oblasti kao i iskustvima ovih procedura u ustanovama koje nisu trauma centri“.

Domaći plastični hirurzi ostavili su veliki trag osnivajući važne zdravstvene ustanove u arapskim zemljama i obučivši cijele generacija plastičnih hirurga. Među uglednim ljekarima koji su jako cijenjeni u zemljama Persijskog zaliva je i prof. Nebojša Rajačić, plastični hirurg iz Sarajeva koji je od sredine 80-ih radio u Kuvajtu.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom Mohammed bin Abdullah Al Khalife, člana kraljevske porodice Bahreina i predsjednika Vrhovnog vijeća za zdravstvo Kraljevine Bahrein.

Nebojša Vukanović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.