Propali milioni, a Agencija i IRB kupuju luksuzna vozila

BANJALUKA – Agencija za osiguranje depozita BiH planira u ovoj godini da kupi dva luksuzna službena automobila vrijedna 200.000 maraka, a ništa manje luksuznim vozilom, vrijednim 117.000 KM, planira da se počasti i rukovodstvo Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Planom javnih nabavki Agencije za osiguranje depozita nabavka služebnih automobila predviđena je u drugom kvartalu ove godine.

Međutim, direktor Agencije Josip Nevjestić kaže da je kupovina dva vozila predviđena planom, ali da je pitanje da li će se ići u taj proces.

„Morali smo usvojiti plan nabavki, ali od toga najvjerovatnije neće biti ništa. Došlo je vrijeme da se vozila mijenjaju, ali kupovina najvjerovatnije neće biti realizovana“, pravda se Nevjestić.

Da krize u IRB-u i pored drastičnog pada kreditne aktivnosti u prošloj godini nema, pokazuje plan nabavki za ovu godinu.

I pored završenog konkursa IRB mjesecima nema direktora, ali zato planira da kupi službeni automobil čija procijenjena vrijednost iznosi 100.000 KM bez PDV-a.

Ugovor o kupovini trebalo bi da bude zaključen do jula, a u IRB-u su rekli da se radi o nabavci koja je planirana prošle godine, ali nije izvršena.

Inače, IRB je lani odobrila svega 66,5 miliona KM, što je skoro duplo manje nego godinu ranije. Istovremeno, izvještaj o radu IRB i revizorski izvještaj za 2015. godinu još nije razmatran u Narodnoj skupštini RS, jer je na zahtjev Vlade RS ta tačka skinuta sa sjednice NSRS prošle sedmice.

Nezavisna revizorka kuća „KPMG“ u izvještaju za 2015. godinu upozorila je IRB na direktnim plasmanima izgubila 16,7 miliona KM te ukazala na probleme u vezi sa direktnim plasmanima i izloženost IRB-a prema bankama u likvidaciji.

CAPITAL

 24 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.