SDS prekida svaki oblik saradnje sa Izetbegovićem

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas da je Savjet ministara BiH u nekoj vrsti tehničkog mandata i da nema parlamentarne većine, te da SDS prekida svaki oblik saradnje sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem kojeg smatra odgovornim za institucionalnu krizu u BiH.

Nakon višečasovne sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora /GO/ SDS-a koja je održana u Gradskoj upravi Bijeljina, Govedarica je novinarima prenio zaključak da bi za Srpsku i srpski narod bilo dobro da Narodna skupština Republike Srpske sutra pokaže jedinstvo svih parlamentarnih političkih partija u Srpskoj i da donese razumne zaključke.

“Potpuna blokada institucija BiH koja može da potraje je antidejtonski čin i ne smijemo dozvoliti da se kriza koju je izazvao Izetbegović `preseli` u Republiku Srpsku”, poručio je Govodarica.

Prema njegovim riječima, svaki vid takvog djelovanja mogao bi da ima nesagledive posljedice po Srpsku, pa i “raspakivanje” Dejtonskog sporazuma.

“Srbi moraju da brane Dejtonski sporazum, jer ako on ide u `raspakivanje` usljed velike krize, bojim se da Republika Srpska ne može dobiti više od onoga što je dobila u Dejtonu 1995. godine”, ocijenio je Govedarica.

On je rekao da će SDS u vlasti na nivou BiH nadalje raditi isključivo na zaštiti interesa srpskog naroda u BiH u zajedničkim institucijama, a kao osnovni interes je naveo afirmisanje dejtonskih principa.

Govedarica smatra da je Međunarodni sud pravde u Hagu upućivanjem pisma svim članovima Predsjedništva BiH pokazao da je prepoznao trenutak u kojem se nalazi BiH i da je stavio do znanja da BiH nema zajednički stav o reviziji presude protiv Srbije.

On pretpostavlja da ovaj sud traži stav Predsjedništva BiH, koje je epicentar, gdje je kriza nastala i gdje mora biti i riješena.

“Očekujem da Srbi budu najpametniji od Dejtona i da vode odgovornu nacionalnu politiku koja će štititi Dejton kao garanciju opstanak Republike Srpske i Srba na ovom prostorima”, rekao je Govedarica.

On je ukazao i na značaj kvalitetne koordinacije svih partija iz Srpske sa Srbijom zbog velike odgovornosti za Srbe sa obje strane Drine.

Uoči sutrašnjeg zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, Govedarica je rekao da očekuje donošenje zajedničkih stavova koji će biti realni i dodao da preglasavanje u parlamenetu Srpske nije dobro za Republiku Srpsku ni za BiH.

Govedarica je u odgovoru na novinarska pitanja ponovio da je najveći interes Srpske Dejtonski sporazum i da svaka vrsta potpune blokade u institucijama BiH nije dobra.

On je pozvao sve članove Predsjedništva BiH da pokažu veliki stepen odgovornosti, prije svega Izetbegović, te poručio da se ne treba igrati emocijama srpskog naroda u BiH.

Čelnici stranke prisustvovaće svečanom ručku koji Gradski odbor SDS-a Bijeljina priredio povodom pobjede na lokalnim izborima u ovom gradu.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.