EPS kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?

Vlada formirala komisiju koja razmatra preuzimanje distribucija u komšiluku. Preuzimanje bi ubrzalo izgradnju hidroelektrana na Drini

Na čelu ovog tela je ministar privrede Goran Knežević. Ova vest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS, kaže da je to stara ideja.

– O preuzimanju distribucija u regionu već se govori određeno vreme – kaže Kovačević. – Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima delimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na celu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu.

Kupovinom dela „Elektroprivrede Republike Srpske“, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini. Investicije su vredne 870 miliona evra, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, ceo projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najverovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja „Telekoma“ Republike Srpske. Srpski „Telekom“ je pre deset godina, na međunarodnom tenderu, za 646 miliona evra pazario 65 odsto tada najuspešnijeg preduzeća u Srpskoj.

I „Telekom“ je, baš kao što bi mogao i EPS, preuzimanja nastavio u Crnoj Gori. Samo nekoliko meseci kasnije preuzeli su 51 odsto tamošnjeg „Telekoma“. Tri godine kasnije, preko povezanog preduzeća, „Mtela“ iz Banjaluke otkupili su i preostalih 49 odsto.

EMS VEĆ PREŠAO GRANICU

VLADA Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još pre više od godinu dana. Tada je „Elektromreža Srbije“ kupila deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona evra. Kupovinom tog udela EMS je dobio mesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i od tada ima pravo na dividendu. EMS na ovaj način može da naplaćuje, shodno svom udelu u vlasništvu, prenos struje, kao što rade svi trgovci električnom energijom.

 55 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.