Aco iz Orthodox Celts: Nemojte da ćutite o onome što vas tišti, budite jasni i glasni!

Kada su krenuli sa profesionalnom karijerom, članovi benda Orthodox Celts nisu ni slutili da će njihov sastav trajati preko dvije decenije. Devedesetih godina prošlog vijeka, kada su oformljeni, aktuelna je bila neka mnogo drugačija muzika od one koju su oni svirali. Ipak, uspjeli su u tome da irski zvuk „proguraju“ na domaću scenu i da okupe publiku koja će slijediti njihov rad.

Orthodox Celts je „irski štimung“ fantastično upakovao u primjese rock muzike i stopio ga u žanr koji se može ravnati sa drugim popularnim grupama koje su svirale „konkretniji“ rokenrol.

Celtsi će 11. marta nastupiti u klubu KSB (bivši Index), gdje će banjalučkoj publici predstaviti svoj novi, šesti po redu, album „Many Mouths Shut“ („Mnogima je jezik za zubima„). Na albumu se nalazi 13 pjesama, od kojih je šest tradicionalnih irskih i sedam autorskih pesama.

Ove godine bend navršava 25 godina rada. Frontmen grupe Aleksandar Petrović, alias Aco Celtic, u razgovoru za Buka magazin, rekao je da je karijeru lako održavati ako voliš ono što radiš.

„Nema tu mnogo mudrovanja. Nešto radiš ili zbog novca, ili zbog slave ili zato što si to ti i voliš to najviše na svetu. Mi smo od ovih poslednje navedenih, tako da, sa naše tačke gledišta, ovo pitanje za nas i nema baš puno smisla“, naglasio je pjevač.

Nekada je u regionu bilo dosta bendova koji su njegovali irski melos, ali Orthodox Celts je možda i jedini koji je opstao.

„Ono što nas drži jakima je naš stav prema muzici. Svaka reč, svaki stih, svaka nota, sve ikada izrečeno i odsvirano je jedan deo nas i odražava nas i naše mišljenje. To je, u stvari, naš život“, rekao je Aleksandar.

Celtsi su sedmočlani bend i Aco Keltic kaže da nekada ima i razmirica unutar sastava, što je, po njemu, sasvim normalna stvar.

„Kad sam rekao da su Orthodox Celts naš život, onda sam tu mislio i na sve ono što taj život čini, pa i neke nesuglasice ili razmirice. Ali, nikada nismo dozvolili da to preraste u svađu. Prosto, svi mi unutar benda samo želimo sve najbolje, pa možda i malo preterujemo u tom perfekcionizmu. Zato, ponekad sučeljavamo stavove koji mogu da se razlikuju, ali se to završava na nivou konstruktivne rasprave i donošenja najboljeg rešenja“, tvrdi frontmen.

On kaže da se u njegovom odnosu prema muzici i samom bendu, svih ovih godina, ništa značajno nije promijenilo.

„Najveća promena je u načinu rada. Naime, sad smo dovoljno sazreli i naučili sve što treba da bismo se odvažili da sve, ali bukvalno sve, preuzmemo u svoje ruke. I prava i obaveze. Od početne ideje za melodijske linije, do produkcije, izdavaštva i distribucije. Drugim rečima, sada smo sami svoji majstori. Potpuno slobodni“, objasnio je muzičar.

Osim što pjeva, Aleksandar je urednik i voditelj u redakciji Obrazovnog programa za decu, mlade i porodicu, Radio Beograda 1.

„Svi mi radimo i nešto drugo. Ali, to nije ništa novo. Mi smo ljudi starog kova, koji veruju da svako treba da ima onoliko koliko zasluži, pa se na taj način odnosimo i prema radu. Uostalom, ja muziku nikada i nisam, niti ću, posmatrati kao posao, jer onda tu ne ostaje ni m od muzike“, rekao je frontmen.

Orthodox Celts u prosjeku ima 40-tak koncerata na godišnjem nivou, što je u prosjeku tri-četiri koncerta na mjesečnom nivou.

„Naš bend je direktniji i konkretniji, a nadam se i veštiji i mudriji nego što je bio pre. Sada smo otišli korak dalje u svakom pogledu: literarnom, muzičkom, aranžerskom“, rekao je frontmen Ortdodox Celtsa.

Na kraju razgovora dao je i konkretnu poruku čitaocima Buka magazina.

„Nemojte da ćutite o onome što vas tišti. Samo jasno i glasno. Don’t keep your mouths shut! (Ne držite jezik za zubima!)“

Izvor: BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.