Psihopatsko društvo zatire muževnost

Najčitaniji modni magazini su se složili kako je najbolji ovogodišnji modni dizajner za mušku kolekciju španac Palomo Spain. Pored pohvala i oduševljenja koje pljušte sa svih strana, mi ne možemo doći sebi te se pitamo: je li društvo zaista postalo toliko “bolesno” nakaradno i dekadentno da tragikomične idiotarije zamjenjuje s muževnošću?

Nikada se moda nije tako brzo mijenjala kao danas. Andy Warhol je još tokom početka 80-tih godina XX. vijeka objasnio kako se “se više nema što otkriti u svijetu mode, te jedino preostaje brza reciklaža i kratkih 15 minuta slave.”

Nekada se smatralo kako je modno osviješten muškarac odiše stilom i elegancijom kako bi naglasio svoju muženost. Danas je modno osviješten muškarac izgubio svoju muževnost, te postaje predmet želja muškaraca koji ne mare za žene.

Takvo što najbolje možemo vidjeti u tragikomičnoj modnoj paleti Palomo Spaina koji je po kritikama Vogua i drugih modnih magazina, napravio “najvjerojatniju, najdivniju, najdekadentniju i najzločestiju” mušku kolekciju.

Možda će se neki naći uvrijeđeni s načinom na koji mi doživljavamo modu, no moda bi trebala pokazivati kreativnost, praktičnost, ljepotu i eleganciju, a ne vulgarnost, agresivnost i gubitak muževnosti ako je riječ o muškoj modi, točnije gubitak ženstvenosti ako je riječ o ženskoj modi uz naglašavanje sirovih strasti i “mokrih snova” zaludjelih “dizajnera”.

Iako je Palomo Spain pokupio sve lovorike, ne možemo se oteti dojmu kako njegovi kostimi nemaju ama baš nikakve veze s muževnošću, već pokušava provocirati gledaoce, pretpostavljamo da je zbog toga Vogue okaraktizirao Spainovu kolekciju s epitetom “najzločestija”. Pohvale koje su došle iz svjetskih modnih magazina samo pokazuju da nešto zaista nije u redu s našim društvom, da je psihopatija ušla na velika vrata i u modnu industriju uništavajući pri tome sve tradicionalne odlike ljepote i kreativnosti, a o funkcionalnosti da ne govorimo. Istina je da je ljepota u očima promatrača, no zaista bismo voljeli znati kakvi su to standardi koji ovakve kolekcija čine “najboljima”?

Ponerizacija društva zaista nikada nije bila toliko snažna i vidljiva. Moda je postala “igralište” za sve moguće čudake, a neoliberali smatraju da je u pitanju “sloboda izražavanja” gubeći pri tome smisao što bi moda trebala značiti.

Izvor: Ljubica Šaran

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.