Zabrana pušenja, kazne i do 15.000 KM

U prijedlogu zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima, adresira se i reklamiranje i pakovanje duhanskih proizvoda, ali i pitanja vezana za e-cigarete i nargile

„U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe“, stoji u kratkom saopštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Za kršenje ili neprovedbu Zakona predviđene su novčane kazne u rasponu od 250 KM do 15.000 KM.

Podsjetimo kako je prednacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih prozvoda za pušenje predstavljen u oktobru 2016. godine.

Prednacrt je zasnovan na rezultatu rada multisektorske radne grupe, uz asistenciju i konsultiranje Svjetske banke, a projekat je finansijski podržala i Švajcarska.

Prema saznanjima BUKE potpuna zabrana pušenja bi mogla biti uspostavljeno do jeseni ove godine.

„Implementaciju zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno. U tim prostorima moraju biti postavljene vizualne informacije koje se sastoje od grafičkog znaka zabrane pušenja i teksta koji glasi: ‘Zabranjeno pušenje’, kao i informacije o načinu prijavljivanja i sankcioniranju. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor. Ukoliko osoba to ne ispoštuje, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan je kontaktirati nadležni organ.

„Kao izuzetak, pušenje je dozvoljeno za pacijente u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim i drugim ustanovama koje pružaju usluge socijalne njege mentalno oboljelim osobama, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem“, piše između ostalog u saopštenju Vlade Federacije BiH.

Izvor: buka.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.