Konačno optužnica u predmetu „Čauševič“

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemala Čauševića. Optužnica bi danas, zajedno s dokaznim materijalom, trebala biti proslijeđena i Sudu BiH na potvrđivanje, javljaju mediji.

Radi se o predmetu „Pandora“, a na podizanje optužnice protiv Čauševića, koji je uhapšen, pa pušten, u junu 2014., čeka se tri godine.

Optužnica Čauševića tereti za organizovani kriminal i primanje mita dok se nalazio na čelu UIOBiH.

Osim Čauševića, u ovom predmetu, prema pisanju medija, optužen je i Anes Sadiković, nekrunisani kralj tekstila u BiH, kako su ga mnogi nazivali. U pojedinim medijima, Sadiković je pominjan kao eventualni saradnik tužilaštva u ovom procesu, Mešutim, advokat njegov tvrdi da će ipak biti optužen.

Optužnica je, prosliješena, sudu koji bi trebao da je potvrdi.

Tvrdi se da je u aferi „Pandora“ na razne načine pronevjereno oko milijardu maraka. Ranije iz Tužilaštva BiH saopštili su da se radi o „najvećoj poslijeratnoj istrazi za krivično djelo korupcije.

U akciji Pandora uhapšen je, pa pušten, i Zdravko Cvjetinović, jedan od pomoćnika tadašnjeg i sadašnjeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH za koga se vezuju i neke naknadne istrage, koje provode u Tužilaštvu zbog kriminala.

Međutim, on i dalje obavlja jednu od ključnih funkcija u UIO BiH.

IZVOR: RTVBN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.