Upozorenje psihologa: Ovakvo dječje ponašanje ne smijete tolerisati – sasjecite ga u korijenu!

Ako mu dopustite previše, dijete će vas nastaviti gaziti dok sasvim ne izgubite autoritet.

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke djeteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebali odmah reagovati, piše Yumama.

Psiholozi upozoravaju da sljedeće probleme u ponašanju koje nikako ne smijete ignorisati, jer će vaša djeca snositi posljedice kada odrastu …

1. Dijete vas prekida dok govorite

Zašto ne treba ignorisati: Vaše dijete je vrlo pričljivo i želi stalno nešto reći ili pitati, a samim tim neprastano prekida vaš razgovor s drugim ljudima. Psiholozi savjetuju da je neophodno naučiti dijete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem se treba iskorijeniti još dok su djeca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tokom odrastanja.

Kako riješiti: Ako ste kod prijatelja ili imate goste, djetetu recite prije posjeta da vas ne uznemirava dok razgovarate osim ako situacija nije baš hitna (ili neka barem pričeka dok završite rečenicu). Potrudite se da dok pričate, dijete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mirno sjedi. Obavezno kada završite razgovor dozvolite djetetu da vas pita ili vam kaže ono što je htjelo.

2. Dijete je tokom igre nasilno

Zašto ne treba ignorisati: Ako se vaše dijete tijekom igre s drugom djecom stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem s agresivnim ponašanjem. Ako ovo ne spriječite dok je dijete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže odgajati agresivno dijete i ukazati mu na pogreške. Ako ne reagijete na vrijeme dijete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Kako riješiti: Recite djetetu kako se nikako ne smije ponašati agresivno i pitajte ga kako bi se osjećao da se tako neko ponaša prema njemu. Recite mu da će završiti s igrom ako nastavi s agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite djetetu da izbaci bijes i višak energije iz sebe, npr. upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami iskorijeniti agresivno ponašanje, onda je već neophodno da se obratite psihologu.

3. Pravi se da vas ne sluša

Zašto ne treba ignorisati: Ako vašem djetetu ponovite po nekoliko puta da vam nešto donese ili da pokupi igračke, a ono ne reaguje, onda ste već u problemu. Nikako nemojte popustiti i sami učiniti ono što ste tražili od djeteta, jer će tako dijete smatrati da vas može kontrolisati u svakoj situaciji. Ako ne spriječite ovo ponašanje, neizbježno je da će vaše dijete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

Kako riješiti: Ako vas dijete ne sluša i poslije trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite što treba učiniti. Ponavljajte sve dok vas dijete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi oni koji kontroliše situaciju, a ne dijete.

4. Dijete uzima stvari bez pitanja

Zašto ne treba ignorisati: U redu je ako dijete hoće sebe počastiti čokoladom, ponekad bez pitanja upali televizor ili sjedne za računar. Međutim, ako dijete počne učestalo uzimati stvari hoće i radi što hoće, ne poštujući vaša pravila, onda ćete biti u problemu kad poraste. Dijete koje zna da mu je sve što želi pristupačno, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer.

Kako riješiti: Razgovarajte s djetetom o pravilima koja uvijek moraju poštovati. Ako ste se, na primjer, dogovorili da dijete ne gleda televiziju prije nego što završi domaći, kada prekrši pravilo obavezno razgovarajte. Ne dopustite da se vaša pravila često krše, jer će im to prijeći u naviku.

5. Dijete zauzima loš stav

Zašto ne treba ignorisati: Ako vaše dijete “prevrne” očima kada ga kritikujete ili vam se ruga i ponavlja vaše riječi, nikako nemojte zanemariti ovakvo ponašanje. Mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako to ne spriječite, vaše dijete će se nastaviti tako ponašati. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim i učiteljima, jer će misliti da ako vi to tolerišete, da će i oni.

Kako riješiti: Objasnite lijepo djetetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dijete nastavi, onda mu recite da to pokazuje da vas ne poštuje i da ga nećete saslušati sve dok vam se ne počne lijepo obraćati.

6. Dijete previše laže

Zašto na treba ignorisati: Ne treba sputavati dječju maštu, ali ako dijete laže osnovne stvari o sebi, onda je već vrijeme da reagujete. Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male djece mogu uticati na njih tako što nikada neće prihvatiti ko su stvarno, već će stalno lagati i smatrati da je to prihvatljivo.

Kako riješiti: Objasnite djetetu da je loše lagati i da uvijek treba reći istinu, čak iako je istina nešto loše. Naučite ga da ako stalno bude lagao više mu niko neće vjerovati i pokušajte to učiniti na ličnom primjeru. Na primjer, ako dijete često laže, kada vam kaže da je opralo zube, vi ga natjerajte da ih opere još jednom, jer mu ne vjerujete i tako će shvatiti lekciju.

IZVOR: kurir.rs

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.