Kriza na pomolu: Neizvjesno održavanje sjednice Parlamenta

U Sarajevu je sutra trebala biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Međutim, kako sada stvari stoje, predstavnici stranaka iz Republike Srpske će bojkotovati sjednicu.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića, danas je zatražio odgađanje sjednice. Naime, Bosić je zatražio danas na sjednici Kolegija Predstavničkog doma da se sjednica tog doma zakazana za sutra prolongira dok ne bude donesena zvanična odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije. On je sadašnju situaciju nazvao ustavnom krizom kazavši da se smatra da se institucije ponašaju neustavno, s obzirom na to da o reviziji odlučuju pojedinci, a ne intitucije.

Bosić je pojasnio da ne postoje demokratski uvjeti za održavanje sjednice, obrazlažući da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio na kršenje Ustava zbog odluke da se o toj reviziji presude po tužbi raspravlja na neformalnim sastancima.

Međutim, Džaferović je danas potvrdio da je inicijativa Bosića odbijena i da će sjednica biti održana. Predstavnici stranaka iz Republike Srpske kazali su da će doći u zgradu Parlamenta, ali da neće prisustvovati sjednici.

„Revizija tužbe se može objesiti mačku o rep, jer nisu ispunjeni uslovi za reviziju. Problem je u ponašanju, jer Bakir Izetbegović nije Predsjedništvo BiH. Mi ne želimo krizu, ne da nećete imati 100.000 novih radnih mjesta, nego ćete imati 200.000 otpuštenih. Mi ćemo sutra doći u Parlament BiH, ali nećemo prisustvovati sjednici“, kazala je Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

vanić je ponovio da bez sastanka članova Predsjedništva BiH ne može biti revizije presude BiH protiv Republike Srbije, te je dodao da o tom pitanju nema saglasnosti među članovima Predsjedništva BiH, ali i da bi podnošenje revizije bilo suprotno Ustavu BiH.

„Upozoreni smo da se događa oduzimanje ustavnih ingerencija Predsjedništva BiH te u takvim uvjetima ne postoji mogućnost za održavanje normalne sjednice Predstavničkog doma. Tražio sam da se sačeka da bi se stvorili uvjeti gdje bi funkcionirale sve institucije sa svojim ustavnim ovlaštenjima“, dodao je Bosić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ranije rekao da se razmatra mogućnost revizije postupka protiv Srbije za agresiju i genocid, a nakon osuđujuće presude bivšem vođi Srba u BiH Radovanu Karadžiću, koji je u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 40 godina.

Razlog je najava revizije tužbe koja je bez dogovora svih članova Predsjedništva. Očekuje da predsjedavajući Ivanić zakaže sjednicu svih članova Predsjedništva.

IZVOR: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.