Žene se sve više okreću crkvi!

U Trebinju je danas u okviru Četvrtog simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“ održana panel diskusija „Mjesto i uloga žene u crkvi i društvu“ na kojoj su učesnici istakli da se žene u nedostatku drugih društvenih institucija sve više okreću crkvi, kao instituciji koja im može pomoći.

Doktor bogoslovskih nauka Julija Vidović istakla je da su u crkvenoj zajednici žena i muškarac podjednako zastupljeni i stvoreni po ikoni Hristovoj, te pozvani da se svojom voljom tako i ostvare.
Vidovićeva kaže da žena to ostvarenje čini kroz različite aktivnosti, kao vođe hora ili pojci ili kao popadije, ali da su one pozvane da vrše ogromnu ulogu i kao pomoć svom suprugu, kao i u rješavanju problema u zajednici.

Govoreći o ženskoj emancipaciji, dobrim i lošim stvarima koje ona nosi, Vidovićeva je istakla da potreba žene da bude jača dovodi do toga da savremeno društvo poništava ženu.

„Oduzima joj ono najvažnije, majčinstvo, kroz koje uspijeva da se psihološki izgradi i to je novi oblik robovlasničkog društva prema ženi. Emancipacija žena apsolutno dovodi da se ona poništi pred jednim muškim svijetom“, istakla je Vidovićeva.

Filozof i članica Kolektiva „Gerusija“ Andrea Jovanović rekla je da, iako se žene sve više okreću crkvi, unutar nje postoje prepreke i za one žene koje su samo dio crkve i za vjernice.

Na kraju diskusije u dijelu predviđenom za pitanja, vladika zahumsko- hercegovački i primorski Grigorije je istakao veliku i važnu ulogu žene u društvu, a kao jedan od primjera naveo je svoju majku za koju je rekao da je podnijela veliku žrtvu odagajajući brata i njega, jer su rano ostali bez oca.

„Moj utisak je da treba više iznaći mjesta u eparhijama i parohijama za žene. One su najbolji saradnici, najvjerniji pratioci i najbolji izvršioci teških poslova“, istakao je vladika Grigorije.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.