POLA MILIONA Rumuna na ulicama: Traže smjenu vlade, a vlada neće da ide

Oko 500.000 ljudi okupilo se i u nedelju uveče, prema navodima medija, na protestima u Rumuniji, iako je vlada povukla spornu uredbu kojom se ublažavaju odredbe antikorupcijskog zakona, što je šesti dan najmasovnijih protesta od pada komunističkog režima.

Povlačenje ukaza koji bi dozvolio političarima da izbjegnu sudsko gonjenje, nije ublažilo bijes oko 250.000 demonstranata okupljenih u Bukureštu ispred sjedišta vlade i isto toliko u drugim gradovima širom zemlje.

Mnogi od njih tražili su ostavku socijaldemokratske vlade premijera Sorina Grindeanua.

Rumunska vlada je formalno poništila uredbu o ublažavanju antikorupcijske mjere koja je bila okidač za demonstracije širom zemlje, izjavio je ministar zdravlja Florijan Bodog.

Premijer Grindeanu je isključio mogućnost ostavke, izjavivši u jednom televizijskom intervjuu da ima „odgovornost prema ljudima koji su glasali“ za njegovu partiju na izborima 11. decembra.

Kritikovan što je usvojio izmjenu krivičnog zakona zaobilazeći parlament, on je obećao da će hitno otvoriti javnu raspravu sa svim političkim partijama i civilnim društvom.

Demonstranti su međutim ostali sumnjičavi.

„Rekli su da slušaju ali hoće da se vrate s novim tekstom u parlament. Mi ćemo paziti da se to ne desi“, rekao je jedan od učesnika protesta, 35-godišnji Danijel.

Skupovi su održani u još pedesetak gradova širom Rumunije, prenijeli su mediji.

Nekoliko stotina pro-vladinih demonstranata okupilo se i ispred zgrade predsjedništva u Bukureštu da protestuje zbog odluke predsednika Klausa Johanisa da se prikloni demonstrantima i traži povlačenje uredbe.

Uredba je izazvala najveće proteste u Rumuniji od rušenja režima Nikolae Čaušeskua 1989. godine.

Vlada socijaldemokrata je ove nedjelje, mimo parlamenta, hitnom uredbom dekriminalizovala više djela i zloupotrebu vlasti. Neka od takvih djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzrokovana šteta veća od 44.000 evra.

Izvor: Beta

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.