Narod pobijedio u Rumuniji: Sporna uredba povučena

Rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je da će sporna uredba kojom se dekriminalizuju određeni slučajevi korupcije biti povučena, javlja AFP.
U Bukureštu se i večeras, peti dan zaredom, okupilo više desetina hiljada građana.
Riječ je o najmasovnijim demonstracijama od zbacivanja režima Nikolaea Čaupeskua 1989 godine. Stotine hiljada Rumuna je po veoma hladnom vremenu izlazilo na ulice zbog uredbe koja može da omogući korumpiranim političarima da prođu nekaženjeno.
Vlada će formalno na sednici sutra povući uredbu, a potom će otvoriti dijalog u javnosti kako bi se pronašlo rješenje za ovu uredbu.

Građani na ulici Bukurešta počeli su slavlje.

Leutar.net Narod pobijedio u Rumuniji: Sporna uredba povučenaOdluku vlade, koju je prvo saopštio koalicioni partner vladajuće partije, potvrdio je i premijer Sorin Grindeanu.

Kalin Taričeanu, lider stranke ALDE, manjeg koaliconog partnera vladajućih socijaldemokrata, rekao je da se uredba povlači jer vlada nema šta da krije.

„Donijeli smo ovu odluku – da povučemo uredbu, da je odbacimo, da bi ljudi shvatili da naš cilj nije da sebe zaštitimo od pravde“, rekao je Taričeanu za privatnu televiziju Romania TV, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.