Kad ne vidiš, država ti u ruke da motornu pilu

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je dodijelio šest motornih pila osobama sa oštećenjem vida.

Kako vidite na linku nije ovo nikakva vijest iz nesvijesti ili slična forma nego slika i prilika onoga što mi kao društvo, kao sistem, pružamo licima čiji je život dovoljno težak i bez ovakve pomoći.

Onaj ko je naložio/odobrio/potpisao rješenje da se osobi čiji je vid oštećen u velikoj mjeri donira motorna pila jeste glavni krivac. Od te osobe treba tražiti ne nekakvo objašnjenje, izvinjenje nego ostavku bez mogućnosti da ikad više u ovoj državi (sa oba entiteta, distriktom i kantonima) obavlja javnu funkciju. Onda, treba da pričamo o nama i da se zapitamo, zašto smo ih pustili da nam ovo rade?

Šerujete, lajkujete pa se i divite hrabrim ljudima iz Rumunije kojima je dosta. Dosta im je toga da ih državna administracija ponižava, da im otima, da stvara od sebe nedodirljivu kastu. Da vi to lajkujete iz neke Njemačke sve bi bilo savršeno jasno. Ali vi, poput mene, živite ovdje i vidite isto što i ja. Tim ulicama kojima stalno šetamo, svako malo neko upadne u neku rupu. Šaht otvoren, poklopac na nekom otpadu. Semafori, bez ikakvog zvučnog signala inako su više dekor jer zašto bi neko ko vozi BMW X5 poštovao saobraćajne propise? Znam, strah vas je i kad prelazite jednosmjernu ulicu, samo što još u nebo ne gledamo jer nikad se ne zna odakle dolazi smrt 200 na sat.

E sad zamislite da imate oštećenje vida; da ne vidite djelimično ili potpuno i da vam poštar donese na vrata rješenje kojim vam vaša država poklanja motornu pilu. Oh, kako samo branite ovu državu sa svim njenim entitetima, po sistemu „oni nas kao napadaju, mi se kao ne damo, oni kao slave, mi im kao ne damo“.

Bitno: branite državu koja nekome ko ne vidi poklanja, u punom sjaju svoje humanosti i sistemskog rješenja, motornu pilu.

Kad ste glasali, dali ste im u ruke olovku kojom potpisuju ovakva rješenja i zato ste krivi i vi. Treba i da vas je sramota kad vidite nekoga sa bijelim štapom jer ovo ruganje podržano je izborima

IZVOR

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.